Adventsconcert NHL Stendenkoor

Op zaterdag 14 december voert het NHL Stendenkoor zijn jaarlijkse benefiet adventsconcert uit in de Grote- of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Dit jaar wordt er groots uitgepakt door de samenwerking met een gerenommeerd symfonie orkest, vier professionele solisten en een organist.

Kerstmuziek uit de barok
Op het programma staat Duitse, Italiaanse en Franse barokmuziek. De adventscantate ‘Schwingt freudig euch empor’ van J.S. Bach zal als eerste klinken deze avond. Met name in het eerste deel is te horen dat Bach deze cantate oorspronkelijk als verjaardagscantate gecomponeerd heeft. Vervolgens klink de lofzang van Maria in het ‘Magnificat’ van de Italiaanse componist Durante. Dit Magnificat wordt beschouwd als een van zijn belangrijkste composities. Het concert wordt afgesloten met ‘Messe de Minuit’ van Charpentier. Deze mis bestaat uit een compilatie van tien traditionele Franse kerstliederen. Een feest om naar te luisteren.  

Samenwerkingen
Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest heeft al eerder zijn medewerking verleent aan concerten van het NHL Stendenkoor, dit met wederzijds enthousiasme.  Nu is deze vruchtbare samenwerking voor het eerst te horen tijdens een kerstconcert.   

Jos Maters zal achter het orgel plaatsnemen. Voor dit concert zijn er vier jonge, talentvolle solisten gecontracteerd. De sopraanpartij zal worden gezongen door Susanne Weber. De alt Berber Vis mag nu soleren bij het NHL Stendenkoor, waarin ze voorheen zong als student. De uit Hong Kong afkomstige Francis Ng neemt de tenor partij voor zijn rekening. Ruben Olthof (bas) maakt het rijtje jonge solisten voor deze avond compleet.

Het goede doel
Dit benefiet concert is gratis toegankelijk. Na afloop wordt er bij de uitgang gecollecteerd voor Universities Fighting World Hunger. UFWH is een groeiend, wereldwijd netwerk van universiteiten en hogescholen die samenwerken om de stem van de opkomende generatie te versterken,  een stem die oproept tot een wereld zonder honger en ondervoeding. NHL Stenden hogeschool organiseert regelmatig activiteiten op al haar (internationale) vestigingen om aandacht te vragen voor UFWH.

Het concert begint om 20.00 uur in de Grote- of Jacobijner Kerk te Leeuwarden. Na afloop kunnen alle bezoekers samen met de uitvoerenden nagenieten met warme chocolademelk of glühwein.