Lezing Sytze Ypma: Etty Hillesum en Hannah Arendt en de wedergeboorte van God in het Westen

Een toelichting door ds. Sytze Ypma zelf:

Laatst kreeg ik bij boekhandel van der Velde een plastic tasje. Daarop stond een tekst van Woody Allen. “God is dood. Nietzsche is dood. En ik voel me ook niet zo lekker.” Ze vonden dat wel een tekst voor een dominee.
Aan de hand van de Joodse mystica Etty Hillesum en de Joodse filosofe Hannah Arendt, laat ik deze avond zien dat het anders ligt. Niet God is dood, maar onze voorstellingen van God zijn gedateerd.   
De geboorte van de levende God in de dagboeken van Etty Hillesum is een bron van inspiratie van veel mensen die God vaarwel hadden gezegd. Zij opent voor hen een nieuwe horizon om weer in God te geloven en op God te vertrouwen.
Dankzij de weg naar binnen ontdekt Etty Hillesum namelijk diep in haar innerlijk een laag die ze als grondeloze Grond ervaart en waar God bij haar intrek neemt. Zo baarden de dagboeken van deze joodse jonge vrouw niet alleen opzien, maar zorgden ze in heel veel levens voor een wedergeboorte van God.
Er kwam een nieuw mystiek Godsbewustzijn in het westen dankzij haar kristalheldere spreken over God. Aan de hand van het begrip geboorte bij Hannah Arendt licht ik dit toe en spreek van een nieuwe geboorte van God in het Westen.  

Datum: 16 februari 2022
Tijd: 19.45 uur - 21.45 uur
Inloop vanaf 19.30 uur
Plaats: De Schakel, Havingastate 7
In verband met de geldende coronamaatregelen is vooraf aanmelden verplicht,
via schakeltoerusting@gmail.com

 

Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld