Powerpointpresentatie: Gevelstenen in Amsterdam

Jos van Hulsen, voormalig parochiecatecheet in Woerden, verzorgt deze avond een PowerPointpresentatie over gevelstenen in Amsterdam.
In de 17e en 18e eeuw had men nog geen huisnummers en maakte de bewoner zijn beroep vaak op een uithangbord kenbaar.
De straten en de stegen waren smal en toen de transportslee plaats ging maken voor de kar op wielen en de koetsen hoger werden, sneuvelde menig uithangbord. Zo werd in Amsterdam een verbod op uithangborden uitgevaardigd.

Na een grote stadsbrand in 1452 was een gevelsteen een goede oplossing. Amsterdam heeft er maar liefst 822 ! Veel gevelstenen hadden betrekking op het beroep van de bewoner van het pand. Een meubelmaker liet er een stoel op afbeelden, een kuiper een vat, een schrijver een ganzenveer, een slager een varkenskop of worsten en ga zo maar door. Ongeveer 80 zijn ontleend aan de Bijbel; daarnaast ook aan familiewapens, mythologie, scheepvaart, handel.

Veel mensen konden in die tijd niet lezen en schrijven en hadden geen officiële achternaam. Soms ‘versteenden’ ze op deze manier hun favoriete beschermheilige. Gilden wedijverden om de meest fraaie gevelstenen te plaatsen. Zo kreeg de steen zijn waarde als adresaanduiding en oriëntatiepunt. Men kende de persoon aan de steen in de gevel. De stenen met Bijbelse reliëfs tonen ons de inspiratie die uitgaat van verhalen, welke ons een spiegel voorhouden.

Datum: dinsdag 9 april     
Aanvang: 19.30 uur    
kosten: 5 euro  
Aanmelden voor 30 maart bij: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl