Protestantse wijkgemeente De Jacobijner

content image

Wijkgemeente ‘De Jacobijner’ is een protestantse gemeenschap in het hart van Leeuwarden. Een ontmoetingsplaats voor God en mens en voor mensen met elkaar, een plek waar je blijdschap en verdriet kunt delen, waar ruimte is voor vertrouwen én voor twijfel.

Onze diensten houden we in de Grote of Jacobijnerkerk. Op deze historische plaats houden we de lofzang gaande, zoals ooit de Dominicaanse monniken dat hier deden. Kerkmuziek speelt op een veelkleurige manier een belangrijke rol in het beleven van ons geloof.

We willen een warme gemeenschap zijn, met ruimte voor elkaars diversiteit. We streven naar inclusiviteit, en proberen oog en oor voor elkaar te hebben.

We zoeken ook naar verbinding met de stad, zowel in woord als in daad.

De wijkgemeente ‘De Jacobijner’ is op 1 januari 2018 ontstaan door een fusie van de wijkgemeentes Rondom de Grote Kerk, Adelaar-Regenboog en Fenix/Goede Herder.

 

Biblioloog, een lied bespreken, kaarten maken

13-01-2025

onder leiding van pastor Germa Kamsma-Kunst

Tijdens het koffiedrinken op de maandagochtend is er, van september tot en met december, de mogelijkheid om kaarten te maken, een lied te bespreken of om mee te doen aan Biblioloog (je inleven in een Bijbeltekst).

Data:
Kaarten maken:     27 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april, 26 mei, 16 juni
Biblioloog:         20 januari, 24 februari,17 maart, 28 april, 2 juni
Lied bespreken:    13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 23 juni

Tijd: 10.00 tot 11.00 uur         Kosten: geen

Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)

 

 

Lees verder

Choral Evensong in de Grote Kerk

12-01-2025

Net terug van een week de dagelijkse Evensongs en de mis op zondag gezongen te hebben in St. Paul’s Cathedral in Londen maakt Schola Liturgica zich op om weer op de thuisbasis in Leeuwarden de maandelijkse Evensong te zingen.

Het is de tijd van de Epifanie, en in de anglicaanse traditie mag er nog volop muziek klinken die wij hier alleen met kerst horen. Het vrolijke ‘On this day’ Van Haldane Cambell Stewart verklankt de vreugde over de komst van het Kind door muziek in verschillende maatsoorten, wat het een opzwepend karakter geeft. Het orgel pakt lekker uit met pittige harmonieën.  Responses van Humphry Clucas geven ook de gezongen gebeden een feestelijk karakter.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: zondag 12 januari
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Tijd: 17.00 uur

Lees verder

Inloopochtend in Titus Brandsmahuis

10-01-2025

Van maandag tot en met donderdag van 9.30-11.30 uur en op vrijdag van 10.15-11.30 uur staat de deur open. Iedereen is welkom of je nu gelovig bent of niet. Heb je zin in een kopje koffie of thee, een spelletje, een gesprek, of een warme plek? Bel aan en proef de sfeer. Ook mensen met praktische vragen rond geld, brieven van instanties, of wat dan ook, kunnen aankloppen in het Titus Brandsma Huis. Zoals pater Titus ook open stond voor iedereen die hulp nodig had, en een vriendelijk woord had voor wie hij tegenkwam op zijn pad. Zelfs voor de gevangenisbewaarders. Op sommige ochtenden wordt er ook een korte activiteit aangeboden.

Datum en tijd: Maandag t.m donderdag 9.30-11.30, vrijdag 10.15-11.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21

Lees verder

Interkerkelijk Stadsgebed

28-11-2024

Hou jij van Leeuwarden? Kom dan een keer in de maand mee bidden voor Leeuwarden en de Leeuwarders en ook voor de activiteiten en de samenwerking van de kerken daarin.

Verschillende mensen van verschillende kerken bereiden de avonden voor, dus de avonden kunnen wat verschillen van vorm , want we willen dit graag doen met mensen van verschillende christelijke tradities. Dus voel je vrij om mee te doen.

We bidden een uurtje, maar daarna is gelegenheid om nog persoonlijk te bidden of nog na te praten.

Locatie: Stadsklooster Jabixhûs ,Vijverstraat 2, vlakbij het centrum.
Data: In principe elke 4e donderdag van de maand  van 19.30 -20.30 uur

Lees verder

Fryske Fespertsjinst yn 'e Grutte Tsjerke

24-11-2024

Sneintejûn 24 novimber is der wer in Fryske Fesperfiering yn de Grutte Tsjerke fan Ljouwert. De foargonger  is dr. Liuwe Westra. Martha de Boer- van Slooten sil de psalmlêzing op har nimme en in foardracht  lêze. Oargelist Peter van de Zwaag en Theo Boelens mei de dwersfluit soargje foar in muzikale bydrage.

Muzyk is in fêst ûnderdiel fan de fiering en der wurdt in soad soarch oan bestege. It draacht by oan in moai momint  fan ferstilling en meditaasje.

Graach fiere wy dizze fesper mei jimme, sawol yn de Grutte Tsjerke as fia de webside fan de Jakobiner.
Dat kin ek op in letter tiidstip: www.jacobijner.nl. De liturgy kin opfrege wurde by fryskefesper@gmail.com.

Wa’t in bijdrage jaan wol foar de ekstra kosten fan dizze ‘livestream’ kin dit oermeitsje nei it rekkennûmer: NL29INGB 0004 3194 90 fan Stichting Krúspunt, mei fermelding fan: ‘Fryske Fesper’.
Dizze fiering is de lêste fan dit seizoen. Yn de desimbermoanne is der safolle moais te belibjen yn mannich tsjerken, dat wy hawwe besletten om der net te wêzen.
Wy winskje mekoar wer in goede tsjinst ta, eltsenien fan herten wolkom.
It begjint om 19.00 oere.
De earstfolgjende fiering sil wêze yn it oare jier op 26 jannewaris.

Snein: 24 novimber om 19.00 oere.
Foargonger: dr. Liuwe Westra
Muzyk: Peter van der Zwaag, oargel
             Theo Boelens, dwersfluit
Lêzingen/foardracht: Martha de Boer- van Slooten
online: www.jacobijner.nl
liturgy opfreegje by: fryskefesper@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Taizé-gebeden in de Doopsgezinde kerk

08-09-2024

Kenmerkend voor vieringen in de traditie van Taizé zijn het zingen van meditatieve liederen en de stilte. De liederen zijn kort, gemakkelijk aan te leren en worden vaak herhaald. Ze worden meerstemmig en in verschillende talen gezongen en muzikaal begeleid door gitaar, fluit, cornet en andere instrumenten. Een Taizé viering is oecumenisch en staat open voor iedereen. Na afloop is er gelegenheid om in stilte naar huis te gaan of elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/ thee in de kerkenraadskamer.

Organisatie:    Nynke Beekman, Conrad Hendriks, Tjitske Hiemstra, Tori Kelly, Nynke Smit-Kloosterman, Joshua Prins, Jelle Waringa

Data:               zondag 8 september, 6 oktober, 17 november, 12 januari, 23 maart en 25 mei
Tijd:                 19.30 – 20.30 uur
Plaats:             Doopsgezinde kerk
Toegang vrij, vrijwillige bijdrage in de kosten

Lees verder

Kliederkerk

09-06-2024

Ouders en kinderen komen samen rond een bijbelverhaal, dat op vele verschillende wijzen wordt vorm gegeven, ook is er een korte viering en wordt het samenzijn afgesloten met een maaltijd.

Datum: 9 juni
Tijd: 14.30 - 17.00
Opgeven bij Petra Prins: tj.hiemstra@hetnet.nl
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdyk 18.

Lees verder

Songs of Praise in het Koepeltheater

26-05-2024

Op zondag 26 mei is er weer een Songs of Praise in het Koepeltheater, voorheen de Koepelkerk.
Onder begeleiding van Jelle de Jong op het beroemde Vermeulenorgel, Sydo van der Bijl op trompet, Ilse Terpstra op dwarsfluit (en zang) en Ronald Postema op vleugel kunt u naar hartelust zingen op bekende melodieën.

Datum: zondag 26 mei
Tijd: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Koepeltheater, Vredeman de Vriesstraat 24A
Entree: 7 euro, contant of met pin

Lees verder

Avondgebed in de Grote of Jacobijnerkerk

17-03-2024

Op zondag 17 maart wordt weer het  Avondgebed gehouden in de Grote of Jacobijner Kerk.
Voor de maanden tot en met Pinksteren is gekozen voor het thema 'Zoektocht met Job'.

De lezingen zijn fragmenten uit het boek Job, in een vertaling van Pius Drijvers en Pé Hazewinkels.
In het commentaar op hun vertaling schrijven zij onder andere: Het beroep op Job is niet meer weg te denken uit het opstandige geloof van onze dagen. Ontelbare dichters, romanschrijvers, theologen en critici grijpen terug op de Job van het boek, de Job die zich afzet tegen de Job van het oude volksverhaal. Natuurlijk is de overgave van Job het belangrijkste moment in zijn geschiedenis, maar het is geen gemakkelijke overgave. Het boek verhaalt van een langdurige worsteling die Job brengt op de drempel van een groot mysterie. Het durven verder leven met dit grote mysterie is de oplossing die de dichter van Job geeft op de vraag naar de zin van lijden en naar het beleid van de Voorzienigheid geeft. Een oplossing die de mens alleen in gelovig luisteren geschonken wordt.

In de stilte van het koor van de kerk en in het ritme van de getijdendienst die gevolgd wordt, is er ruimte om het verhaal van de zoektocht van Job te overdenken.
De psalmlezing is dit keer psalm 43 in een bewerking van Hans Bouma.
De cantorij zingt onder leiding van Rianne Meinardi en Peter van der Zwaag bespeelt het koororgel.
Iedereen is van harte welkom.

Datum: zondag 17 maart
Tijd: 19.00 uur
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk

 

Lees verder

Cantatedienst met “Ich hatte viel Bekümmernis”, BWV 21

05-11-2023

“Ich hatte viel Bekümmernis” (BWV 21) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is een van zijn meest uitgevoerde cantates. Het is een lange cantate met maar liefst elf delen, gesplitst in een gedeelte vóór en een gedeelte na de preek. Bach voerde deze cantate uit met kleine wijzigingen bij diverse gelegenheden zonder veel binding met de thema’s van het kerkelijk jaar.

De oorsprong van de cantate ligt waarschijnlijk bij een rouwdienst in Weimar. De bewaard gebleven preek bevat diverse bijbelteksten, die in de cantate zijn verwerkt. In vergelijking met andere cantates is er een groot aantal gezongen bijbelcitaten. De vrije teksten zullen hoogstwaarschijnlijk zijn geschreven door Salomon Franck, de hofdichter in Weimar.

De cantatetekst sluit aan bij 1 Petrus 5: 6: “Onderwerp u dus nederig aan Gods grote macht, dan zal Hij u op de bestemde tijd verheffen”. Het daarin besloten contrast tussen bezorgdheid en vertrouwen structureert ook de cantate als geheel: de eerste helft staat in mineur en de tweede helft in majeur. Na een instrumentale Sinfonia schetst de cantate de zorgen van het mensenhart (deel 2 en 3) dat zich van God verlaten voelt (4) en in de hel dreigt weg te zakken (5); aan het slot van het eerste helft wordt de mens gemaand op God te vertrouwen (6). In de twee dialoogdelen bij de start van het tweede gedeelte, zoekt (7) en vindt (8) de ‘Seele’ (gezongen door de sopraan) haar Jezus (gezongen door de bas), wat haar tevreden zal stellen (9) en haar tranen zal drogen (10) en waarop ten slotte een loflied (11) past.

Stilistisch bevindt Bach zich hier op een historisch kruispunt. Uitgesproken modern zijn de aria’s en recitatieven op vrij gedichte teksten. Maar ouderwets is het grote aantal bijbelcitaten, karakteristiek voor de 17e-eeuwse motettraditie en het grote aandeel van het koor. Opmerkelijk aan deze cantate is dat er twee aria's voor de tenor zijn, maar geen aria voor de alt. En aan het slot duiken opeens trompetten en pauken op. En ook dit is uniek voor een cantate van Bach, in één cantate spelen zowel trombones als trompetten.

De cantate wordt uitgevoerd door het bekende Collegium Vocale Fryslân, onder leiding van Gerben van der Veen. Solisten zijn: Tetsje van der Kooi, sopraan, Jeroen Helder, tenor en Hans de Wolf, bas. Het orgel wordt bespeeld door Peter van der Zwaag. Voorganger ds. Yvonne Hiemstra, Dokkum

Wij zijn verheugd dat velen de cantatediensten steunen door een bijdrage. Ook nu doen wij weer een beroep op u bij te dragen aan de onkosten en wel met een bedrag van € 7,- of meer. De bijdrage kunt u storten op het bankrekeningnummer van de Protestantse gemeente Leeuwarden, NL51INGB0000877243 onder vermelding van ´cantatediensten` of na afloop van de dienst in de collecte schaal.

Datum: 5 november 2023
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden
Aanvang 19.00 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur

 

 

 

Lees verder

Activiteiten van De Jacobijner en/of in de Grote Kerk

Choral Evensong in de Grote Kerk

12-01-2025

Net terug van een week de dagelijkse Evensongs en de mis op zondag gezongen te hebben in St. Paul’s Cathedral in Londen maakt Schola Liturgica zich op om weer op de thuisbasis in Leeuwarden de maandelijkse Evensong te zingen.

Het is de tijd van de Epifanie, en in de anglicaanse traditie mag er nog volop muziek klinken die wij hier alleen met kerst horen. Het vrolijke ‘On this day’ Van Haldane Cambell Stewart verklankt de vreugde over de komst van het Kind door muziek in verschillende maatsoorten, wat het een opzwepend karakter geeft. Het orgel pakt lekker uit met pittige harmonieën.  Responses van Humphry Clucas geven ook de gezongen gebeden een feestelijk karakter.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: zondag 12 januari
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Tijd: 17.00 uur

Lees verder

Fryske Fespertsjinst yn 'e Grutte Tsjerke

24-11-2024

Sneintejûn 24 novimber is der wer in Fryske Fesperfiering yn de Grutte Tsjerke fan Ljouwert. De foargonger  is dr. Liuwe Westra. Martha de Boer- van Slooten sil de psalmlêzing op har nimme en in foardracht  lêze. Oargelist Peter van de Zwaag en Theo Boelens mei de dwersfluit soargje foar in muzikale bydrage.

Muzyk is in fêst ûnderdiel fan de fiering en der wurdt in soad soarch oan bestege. It draacht by oan in moai momint  fan ferstilling en meditaasje.

Graach fiere wy dizze fesper mei jimme, sawol yn de Grutte Tsjerke as fia de webside fan de Jakobiner.
Dat kin ek op in letter tiidstip: www.jacobijner.nl. De liturgy kin opfrege wurde by fryskefesper@gmail.com.

Wa’t in bijdrage jaan wol foar de ekstra kosten fan dizze ‘livestream’ kin dit oermeitsje nei it rekkennûmer: NL29INGB 0004 3194 90 fan Stichting Krúspunt, mei fermelding fan: ‘Fryske Fesper’.
Dizze fiering is de lêste fan dit seizoen. Yn de desimbermoanne is der safolle moais te belibjen yn mannich tsjerken, dat wy hawwe besletten om der net te wêzen.
Wy winskje mekoar wer in goede tsjinst ta, eltsenien fan herten wolkom.
It begjint om 19.00 oere.
De earstfolgjende fiering sil wêze yn it oare jier op 26 jannewaris.

Snein: 24 novimber om 19.00 oere.
Foargonger: dr. Liuwe Westra
Muzyk: Peter van der Zwaag, oargel
             Theo Boelens, dwersfluit
Lêzingen/foardracht: Martha de Boer- van Slooten
online: www.jacobijner.nl
liturgy opfreegje by: fryskefesper@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Cantatedienst met “Ich hatte viel Bekümmernis”, BWV 21

05-11-2023

“Ich hatte viel Bekümmernis” (BWV 21) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is een van zijn meest uitgevoerde cantates. Het is een lange cantate met maar liefst elf delen, gesplitst in een gedeelte vóór en een gedeelte na de preek. Bach voerde deze cantate uit met kleine wijzigingen bij diverse gelegenheden zonder veel binding met de thema’s van het kerkelijk jaar.

De oorsprong van de cantate ligt waarschijnlijk bij een rouwdienst in Weimar. De bewaard gebleven preek bevat diverse bijbelteksten, die in de cantate zijn verwerkt. In vergelijking met andere cantates is er een groot aantal gezongen bijbelcitaten. De vrije teksten zullen hoogstwaarschijnlijk zijn geschreven door Salomon Franck, de hofdichter in Weimar.

De cantatetekst sluit aan bij 1 Petrus 5: 6: “Onderwerp u dus nederig aan Gods grote macht, dan zal Hij u op de bestemde tijd verheffen”. Het daarin besloten contrast tussen bezorgdheid en vertrouwen structureert ook de cantate als geheel: de eerste helft staat in mineur en de tweede helft in majeur. Na een instrumentale Sinfonia schetst de cantate de zorgen van het mensenhart (deel 2 en 3) dat zich van God verlaten voelt (4) en in de hel dreigt weg te zakken (5); aan het slot van het eerste helft wordt de mens gemaand op God te vertrouwen (6). In de twee dialoogdelen bij de start van het tweede gedeelte, zoekt (7) en vindt (8) de ‘Seele’ (gezongen door de sopraan) haar Jezus (gezongen door de bas), wat haar tevreden zal stellen (9) en haar tranen zal drogen (10) en waarop ten slotte een loflied (11) past.

Stilistisch bevindt Bach zich hier op een historisch kruispunt. Uitgesproken modern zijn de aria’s en recitatieven op vrij gedichte teksten. Maar ouderwets is het grote aantal bijbelcitaten, karakteristiek voor de 17e-eeuwse motettraditie en het grote aandeel van het koor. Opmerkelijk aan deze cantate is dat er twee aria's voor de tenor zijn, maar geen aria voor de alt. En aan het slot duiken opeens trompetten en pauken op. En ook dit is uniek voor een cantate van Bach, in één cantate spelen zowel trombones als trompetten.

De cantate wordt uitgevoerd door het bekende Collegium Vocale Fryslân, onder leiding van Gerben van der Veen. Solisten zijn: Tetsje van der Kooi, sopraan, Jeroen Helder, tenor en Hans de Wolf, bas. Het orgel wordt bespeeld door Peter van der Zwaag. Voorganger ds. Yvonne Hiemstra, Dokkum

Wij zijn verheugd dat velen de cantatediensten steunen door een bijdrage. Ook nu doen wij weer een beroep op u bij te dragen aan de onkosten en wel met een bedrag van € 7,- of meer. De bijdrage kunt u storten op het bankrekeningnummer van de Protestantse gemeente Leeuwarden, NL51INGB0000877243 onder vermelding van ´cantatediensten` of na afloop van de dienst in de collecte schaal.

Datum: 5 november 2023
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden
Aanvang 19.00 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur

 

 

 

Lees verder