Spiritualiteit
Iona-zangmiddag met Keltisch-Christelijke liederen

Liederen uit Iona geven vanuit die Keltische spiritualiteit veel inspiratie en verdieping. Er zijn er intussen al veel in het Fries en in het Nederlands vertaald, waarvan een aantal is opgenomen in het nieuwe Liedboek. We zingen in het Engels, Fries en Nederlands. De middag wordt rond 17.00 uur afgesloten met een korte viering, waar de ingeoefende liederen terugkeren. René Silvis neemt de zangleiding op zich. Hij is vaak op Iona geweest en thuis op het gebied van Iona-liederen en hun wijze van zingen. Muzikale begeleiding: Arjen Nauta.
Organisatie: Wilma Tiemersma en Tjitske Hiemstra
Datum: zondag 12 februari 2023
Tijd: 15.00 uur met een viering om 17.00 uur
Plaats: Doopsgezinde kerk
Toegang vrij, vrijwillige bijdrage in de kosten.
De Fioretti groep / Orde van Franciscaanse Seculieren

onder leiding van Peter Vermaat ofs
In onze parochie bestaat sinds 2003 een plaatselijke afdeling van de Orde van Franciscaanse Seculieren: de Fioretti-groep. Iedere tweede woensdagmiddag van de maand komt de groep bij elkaar. De bijeenkomst in de Fiorettigroep begint met een gebed in franciscaanse geest. Aansluitend worden teksten van Franciscus en Clara besproken en wordt er nagedacht hoe deze teksten ons kunnen inspireren in ons leven van alledag. Dit jaar staat de Regel van Clara van Assisi centraal.
Lid worden van de OFS is werk maken van je franciscaanse inspiratie en van je roeping als christen in je eigen leven. Degenen die belangstelling hebben voor franciscaanse spiritualiteit en die een zekere verbondenheid met de Orde van Franciscaanse Seculieren (OFS) overwegen, zijn van harte welkom om zich te oriënteren. Er is twee keer per jaar een instroommoment hiervoor. Voor aanmelding en informatie kunt u contact opnemen met Angela Twickler.
E-mail: atm.twickler@gmail.com.
Data: woensdag 11 januari,15 februari,15 maart,19 april,17 mei en 14 juni
Locatie: Titus Brandsmahuis
Aanvang: 15.00 uur
Kosten: 3 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Taizé-vieringen

Kenmerkend voor vieringen in de traditie van Taizé zijn het zingen van meditatieve liederen en stilte. De liederen zijn kort, gemakkelijk aan te leren en worden vaak herhaald. Ze worden meerstemmig en in verschillende talen gezongen en muzikaal begeleid door gitaar, fluit, cornet en andere instrumenten. Een Taizéviering is oecumenisch en staat open voor iedereen. Na afloop is er gelegenheid om in stilte naar huis te gaan of elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie/thee.
Organisatie: Nynke Beekman, Conrad Hendriks, Tjitske Hiemstra, Tori Kelly, Jelle Waringa
Data: zondag 19 febr., 16 april en 21 mei
Tijd: 19.30 – 20.30 uur
Plaats: Doopsgezinde kerk
Toegang vrij, vrijwillige bijdrage in de kosten
Huis van stilte door Corrie van Kampen
Een keer per maand is er de mogelijkheid om samen te komen voor een stiltemeditatie op dinsdagmiddag van 12.30 tot 13.00 uur. Dit vindt plaats in de Mariakapel van de Dominicuskerk. Ook wordt wekelijks een meditatie op de website geplaatst. In verbondenheid met anderen is het dan mogelijk thuis een half uur stil te mediteren.
Data: 31 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 30 mei, 27 juni
Aanvang: 12.30 uur
Locatie: de Mariakapel van de Dominicuskerk
Kosten: geen
De Elisabethgroep

Deze naam verwijst naar Elisabeth van Thüringen. De avond is bedoeld voor eenieder die belangstelling heeft voor franciscaanse spiritualiteit. Dit voorjaar zijn er vijf bijeenkomsten.
1. Apocalyptiek in de tijd van Franciscus
In tijden van crisis denken mensen al snel dat het einde der tijden is aangebroken. We noemen dat ook wel apocalyptisch denken. Het voor christenen bekendste boek van de apocalyptiek is het laatste bijbelboek De Openbaring van Johannes, ook wel de Apocalyps genoemd. Voor de moderne mens is het een moeilijk, misschien zelfs wel bizar boek, omdat hij niet vertrouwd is met het letterkundige genre van de apocalyptiek. Ook in Franciscus’ tijd leefde die gedachte aan de eindtijd. Op deze avond bespreken we de apocalyptiek in het algemeen, om ons vervolgens te richten op het verschijnsel ten tijde van Franciscus en daarna.
Datum: 1 februari Aanvang: 20.00 uur Kosten: 3 euro
2. De vredesmissie van Franciscus
Niet alleen onze tijd is een tijd van conflicten. De tijd van Franciscus kende ook veel oorlogen en strijd. Van stedenoorlog tot kruistochten. Franciscus zond zijn broeders op weg en gaf hen daarbij een speciale vredesgroet mee. Vrede brengen is een opgave voor alle tijden. Hoe zag de vredesstrategie van Franciscus eruit? Wat kunnen we ermee in onze tijd?
Datum: 1 maart Aanvang: 20.00 uur Kosten 3 euro
3. Franciscus als nieuwe dwaas
Franciscus zag zichzelf als een nieuw soort dwaas. Daarmee past hij in de eeuwenoude traditie van dwazen om Christus’ wil, waarvan bij Paulus al sprake is, maar die een nog oudere herkomst heeft. Het is een traditie, waarin men zaken wil ‘omdenken’. Iets dat heel hard nodig is, ook in onze tijd.
Datum: 29 maart Aanvang: 20.00 uur Kosten: 3 euro
4. Elisabeth van Thüringen
Slechts weinigen kennen Elisabeth van Thüringen. Toch is haar naam verbonden met talloze instellingen als Elisabeth zieken- en verzorgingshuizen en kinderinstellingen. Ze is maar 24 jaar oud geworden, maar heeft in het Europa van de Middeleeuwen een diepe indruk achtergelaten. Zij organiseerde al voedselbanken en maakte zich sterk voor fair trade voedsel, lang voordat deze woorden in omloop kwamen. Op deze avond gaan we in op leven en de betekenis van Elisabeth.
Datum: 26 april Aanvang: 20.00 uur Kosten: 3 euro
5. Clara van Assisi
Clara was een tijdgenoot van Franciscus en wilde op haar eigen wijze franciscaans gaan leven. Zij is de grondlegster van de orde der clarissen en de eerste vrouw die een kloosterregel schreef voor vrouwen. Op deze avond gaan we in op haar leven en bespreken we enkele teksten die zij heeft geschreven.
Datum: 24 mei Aanvang: 20.00 uur Kosten 3 euro
Locatie is het Titus Brandsmahuis
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl, of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem

Lezing door Consoror Agda Wachter
De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem is een katholieke organisatie van personen die zich inzetten voor de medechristenen in het Heilig Land. Daaronder vallen de volgende landen: Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië (de gebieden waar Jezus geleefd heeft). De organisatie richt zich op goede doelen voor religieuze, educatieve, medische en sociale projecten in deze landen. Het is een wereldwijde organisatie.
Centraal in onze organisatie staan caritas, spiritualiteit en broeder/ zusterschap. De spiritualiteit wordt gevoed vanuit het leven en werken van Christus, zijn sterven en verrijzenis. Het Jeruzalemkruis op de mantel die wij dragen verwijst daarna. Wij kennen de geschiedenis van de kruisridders in onze kerk. De orde zelf werd heropgericht in 1874 door Paus Pius IX. Met als doel het opnieuw steunen van de christenen in het Heilig land. De orde maakt deel uit van de RK kerk. De zetel van deze wereldwijde orde is gevestigd in Vaticaanstad.
Op deze avond neem ik u mee in de betekenis van de orde vandaag de dag voor het Heilig Land. Wie zijn wij en wat doen wij.
Datum: 2 maart
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis
Kosten: 5 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl, of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Diocesane Retraite in klooster Thuine: Dwazen om Christus’ wil

onder leiding van Peter Vermaat
Het mensbeeld van de antieke wereld was de wijze. Salomo, Lao Tse en Confucius, zij allen verheerlijkten de wijze mens. Het christendom onttroonde de wijsheid en prees de heilige narren. Deze ommekeer hield niet lang stand. Toch duikt de christelijke nar met zijn verwijzing naar datgene wat de rede te boven gaat, steeds weer op.
De Bijbel blijkt vol humor te zitten. God houdt wel van een geintje. Vanaf de profeten, het carnavaleske poerimfeest, het optreden van Jezus en Paulus, tot en met heilige narren als Symeon van Edessa, Franciscus van Assisi en Jacopone da Todi zien we hoe de wereld door de dwazen steeds wordt omgekeerd.
Geïnspireerd door cynici uit de oudheid, de middeleeuwse hofnar, Erasmus’ lof der zotheid, het carnavalsgebeuren en de commedia dell’arte is de nar eropuit om door middel van grappen en grollen de gezagssluier van het gelaat van de macht te rukken, waardoor de onaangename naaktheid van de macht wordt aangetoond.
Waar de werkelijkheid te serieus wordt genomen, heeft deze de spiegelfunctie van de zotheid nodig. Zotheid was een intrinsiek onderdeel van de middeleeuwse, rooms-katholieke tovertuin met haar overdaad aan riten en feesten, aan heiligen, engelen en wonderen. Tussen zotheid en katholicisme als volksreligie bestond, aldus de socioloog Max Weber, een wederzijdse aantrekkingskracht. In dit weekend wordt de feestelijkheid en fantasie van de naïeve ludieke mens belicht, ‘want wie het koninkrijk van God niet als een kind aanvaardt, komt er beslist niet in’ (Lc. 18,17). Het speelse, soms zotte gedrag als belichaming van de hoop.
Datum: vrijdag 17 maart – zondag 19 maart 2023
Plaats: Klooster Thuine, Duitsland
Tijd: Aankomst: 20.00 uur - vertrek: 16.00 uur
Opgave vóór 27 februari 2023 bij het Bisdom Groningen-Leeuwarden, tel. (050) 406 5888
Workshop Sacred Dance

Door Henneke Nauta van Dûnspleats De Wite Fûgel. In Sacred Dance, ook wel Sacrale Dans of Meditatieve Dans genoemd, ligt het accent op beleving van de dans. Het is een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging. De dansen bestaan uit eenvoudige choreo-grafieën. Er is veel herhaling en meestal wordt in kringvorm gedanst rondom een symbolisch gecreëerd midden, vaak met bloemen, kaarsen of beeld. Sacred dance is heerlijk bewegen op muziek, maar biedt zoveel meer. Er ontstaat ruimte voor verbinding met jezelf, je medemens in de kring en dat wat ons te boven gaat. Danservaring is niet nodig!
Datum: Zondag 19 maart
Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Waalse kerk, Grote Kerkstraat 22, Leeuwarden
Toegang: gratis, collecte aan de uitgang
Aanmelden voor 10 maart via leeuwardenremonstranten@gmail.com
Film ‘Lourdes’

2021; 92 minuten, Let op: alleen Engels ondertiteld
Lourdes is hét bedevaartsoord bij uitstek dat ieder jaar miljoenen bezoekers trekt. Door middel van zes authentieke verhalen geeft deze film een aangrijpend en respectvol beeld van hun ervaringen. Hoopvol en intens geloof in een mysterieuze en mystieke sfeer - te zien in deze meditatieve documentaire. Een aanrader!
Datum: 21 april
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis
Kosten: 5 euro
Wandeling langs het Titus Brandsma Paad in Bolsward

o.l.v. pastor Germa Kamsma-Kunst
Start bij de Franciscusbasiliek met een moment van bezinning. Daarna een wandeling van ongeveer 7 km langs de geboorteboerderij van Anno Sjoerd (Titus) Brandsma met onderweg gespreksvragen over Titus Brandsma en zijn spiritualiteit.
Bij de finish is er gelegenheid voor een kop koffie/thee.
De afsluiting zal rond 17.00 uur zijn.
Vanaf 11.00 uur is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid en op eigen kosten de tentoonstelling van Titus Brandsma te bezichtigen in cultureel centrum de Tiid, in het voormalige stadhuis van Bolsward.
Datum: 3 juni
Waar: Franciscusbasiliek in Bolsward, Grote Dijlakker 7
Aanvang: 14.00 uur
Kosten: 5 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl, of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)