Liturgie

Bijzondere diensten of vieringen

(Voor reguliere kerkdiensten: raadpleeg de websites van (wijk)gemeenten onder Deelnemers)

Choral Evensong met muziek van Herbert Howells

14-07-2024

De componist Herbert Howells neemt een bijzondere plaats in binnen de Anglicaanse kerkmuziek. Hij schreef veel canticles en wel speciaal met de klank en de bouw van een specifieke kerk of kathedraal voor ogen, of beter gezegd ‘in oren’. Zo werden de canticles die in deze evensong gezongen worden, gecomponeerd voor de kathedraal van Gloucester, een zeer oude kerk met een prachtige natuurlijke akoestiek.

Het is echte herkenbare Howellsmuziek met melancholieke harmonieën gebaseerd op kerktoonsoorten, lange melodische lijnen in zowel koor als orgel en hoge uithalen in de sopraanlijn. Duidelijk muziek voor jongenssopranen, maar het klinkt ook geweldig als vrouwenstemmen deze muziek zingen, vooral in de royale akoestiek van de Grote Kerk Leeuwarden. Ook de lange psalm 37 staat op chants, muziekformules van Howells, spannend om deze psalm helemaal te horen op de prachtige deze zich dramatisch ontwikkelende chants. Anthem is het mooie avondgebed ‘Save us, O Lord’ van Edward Bairstow.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: zondag 14 juli
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Tijd: 17.00 uur

Lees verder