Cultuur

Choral Evensong op de vierde zondag van de veertigdagentijd

10-03-2024

Schola Liturgica zingt de Choral Evensong op de vierde zondag van de veertigdagentijd, de tijd van inkeer voorafgaande aan Pasen. De muziek komt uit de Renaissance, met componisten die de liturgie van de eerste decennia van de Anglicaanse Kerk muzikaal vormden. We zingen canticles van Thomas Tallis, het Miserere van William Byrd als introit en het anthem is van John Blow, zijn indringende My days are gone.

Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: zondag 10 maart
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Tijd: 17.00 uur

 

Lees verder

Film ‘Sorry we missed you’

13-03-2024

Sociaal drama. 2019, UK, regie Ken Loach, 100 minuten

Ricky en Abby wonen met hun kinderen, de 15-jarige zoon en 11-jarige dochter, in Newcastle. Sinds de economische crisis van 2008 worstelt het gezin om rond te komen. Abby werkt lange dagen in de thuiszorg, Ricky heeft zijn baan in de bouw verloren en verdient bij met verschillende klussen. In een poging hun financiële situatie te verbeteren en weer stabiliteit terug te krijgen in het gezin, besluit Ricky een franchisedeal te sluiten met een groot postorderbedrijf. Als “eigen baas” gaat hij aan de slag als pakketbezorger. Maar al snel is de werkdruk torenhoog en raakt hij verstrikt in regels en protocollen. Wat een kans op een betere toekomst had moeten zijn, hangt als een molensteen om de nek van het gezin. Begeleider: Jan Martien van Welie   

Datum: woensdag 13 maart    
Aanvang: 19.30 uur       
Kosten: 5 euro

Om deel te nemen is opgave zeer gewenst.  Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)

 

 

Lees verder

Orgelconcert Jaap Sake Heeringa over de Schepping

06-04-2024

Jaap Sake Heeringa uit Dokkum heeft geweldige improvisaties gemaakt over alle Bijbelse scheppingsdagen. Dit concert is inmiddels meer dan 50 keer ten gehore gebracht in verschillende kerken en de luisteraars zijn zonder uitzondering zeer enthousiast.
Naast deze improvisaties is er ook samenzang met liederen die vanzelfsprekend ook over de schepping gaan.
De liederen worden op de beamer getoond door Alie Patrouilje, samensteller en lezer is Gooitzen Riemersma.

Hieronder een deel van een recensie van een vorige keer.
Op iedere dag volgt een improvisatie van de organist. Aanwezigen herkennen de dag, de nacht, sterren, planten, vissen, vogels en kruipende dieren in een prachtig orgelspel. Dan de zesde dag; “wat was God blij dat de wereld bestond!”. Jaap Sake Heeringa trakteert de aanwezigen op een geweldig stuk muziek. In een prachtige cadans beweegt het publiek mee in de vreugde die het uitstraalt!

Datum: zaterdag 6 april 2024
Tijd: 19.30
Locatie: Vrije Evangelie Gemeente, Zuidvliet 14, Leeuwarden
Tevens expositie schilderijen van Jan Kooistra over het scheppingsverhaal.
Toegang gratis:

Lees verder

Powerpointpresentatie: Gevelstenen in Amsterdam

09-04-2024

Jos van Hulsen, voormalig parochiecatecheet in Woerden, verzorgt deze avond een PowerPointpresentatie over gevelstenen in Amsterdam.
In de 17e en 18e eeuw had men nog geen huisnummers en maakte de bewoner zijn beroep vaak op een uithangbord kenbaar.
De straten en de stegen waren smal en toen de transportslee plaats ging maken voor de kar op wielen en de koetsen hoger werden, sneuvelde menig uithangbord. Zo werd in Amsterdam een verbod op uithangborden uitgevaardigd.

Na een grote stadsbrand in 1452 was een gevelsteen een goede oplossing. Amsterdam heeft er maar liefst 822 ! Veel gevelstenen hadden betrekking op het beroep van de bewoner van het pand. Een meubelmaker liet er een stoel op afbeelden, een kuiper een vat, een schrijver een ganzenveer, een slager een varkenskop of worsten en ga zo maar door. Ongeveer 80 zijn ontleend aan de Bijbel; daarnaast ook aan familiewapens, mythologie, scheepvaart, handel.

Veel mensen konden in die tijd niet lezen en schrijven en hadden geen officiële achternaam. Soms ‘versteenden’ ze op deze manier hun favoriete beschermheilige. Gilden wedijverden om de meest fraaie gevelstenen te plaatsen. Zo kreeg de steen zijn waarde als adresaanduiding en oriëntatiepunt. Men kende de persoon aan de steen in de gevel. De stenen met Bijbelse reliëfs tonen ons de inspiratie die uitgaat van verhalen, welke ons een spiegel voorhouden.

Datum: dinsdag 9 april     
Aanvang: 19.30 uur    
kosten: 5 euro  
Aanmelden voor 30 maart bij: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

 

Lees verder

Sint Vitusdag. Een Bijbelse musical door kinderen uit de parochie

15-06-2024

15 juni is de gedenkdag van de heilige Vitus. Daarom wordt de Vitusdag als dag voor de parochie op of rond die dag gevierd. Dit jaar vooral met de kinderen uit de parochie. Samen met acteurs van de vliegende Speeldoos zullen 50 tot 120 kinderen tussen 4 en 12 jaar een prachtige musical opvoeren over Jona. De kinderen repeteren vanaf 12.30 uur en om 18.30 uur zal de musical uitgevoerd worden.

Waar: nog niet bekend, zie tegen die tijd www.sintvitusparochie.nl

 

Lees verder