Cultuur

Film Adam waar ben je

11-03-2023

De film 'Adam, waar ben je?' geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos.
Het is een uitzonderlijke, unieke, beschouwende film, een waarneming van de wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst. Dit alles omgeven door een prachtige natuur. We zien hier gelovige mensen, die helemaal opgaan in hun werk, gebed, beproevingen en diverse moeilijkheden. De beelden in de film raken je in je ziel door de inzet van de monniken.
De film is tot op heden al door mensen in vijftien landen bekeken en wil graag een groter publiek bereiken in Nederland.
Het entreegeld zal gebruikt worden om Oekraïense families te steunen.

Datum: Zaterdag 11 maart
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Wijkcentrum MARKANT, Witte Mar 7, 8939CC Leeuwarden
Kosten: 10 euro (contant betalen)

Lees verder

Afsluiting cursus Leren van Luther 2022-2023

18-03-2023

De cursus ‘Leren van Luther’ wordt traditioneel afgesloten door alle deelnemers aan de cursus en andere belangstellenden uit te nodigen om naar een centrale locatie in het land te komen om samen een film te kijken die aan het thema raakt. Vanwege het thema ‘De vrijheid van een christen’ is de keuze voor een film dit jaar gevallen op de documentaire Amazing Grace, op zaterdagmiddag 18 maart van  14.00-17.00 in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

In deze anderhalf uur durende muziekdocumentaire word je meegenomen in de kerkdienst waar de LP Amazing Grace van Aretha Franklin live werd opgenomen. Dit is het best verkochte gospelalbum aller tijden geworden.  Zoals de universele taal van muziek dat als geen ander kan, spreekt de documentaire direct tot je hart. Amazing Grace is een emotioneel portret van een gemeenschap, waar je ondanks de afstand in ruimte en tijd eventjes deel van uit mag maken en waar je de vrijheid mag voelen waar Luther over sprak.

PROGRAMMA

13.30     Binnenkomst met koffie en thee, even bijpraten
14.00     Middaggebed (André van der Stoel)
14.15     Welkom en inleiding op de film/documentaire Amazing Grace (door Theo van Willigenburg)
14.30     Filmvertoning (87 minuten)
16.00     Korte pauze met hapje en drankje
16.15     Nabespreking in het licht van de afgelopen cursus (door Markus Matthias)
16.45     Borrel (voor wie wil)

De Oude Lutherse Kerk ligt aan de Singel 441 (hoek Spui) Tram 2 en 12 stoppen daar frequent (tramhalte Koningsplein).
ER ZIJN GEEN KOSTEN AAN VERBONDEN

 

Lees verder

Workshop Sacred Dance

19-03-2023

Door Henneke Nauta van Dûnspleats De Wite Fûgel. In Sacred Dance, ook wel Sacrale Dans of Meditatieve Dans genoemd, ligt het accent op beleving van de dans. Het is een vorm van meditatie, maar dan meditatie in beweging.  De dansen bestaan uit eenvoudige choreo-grafieën. Er is veel herhaling en meestal wordt in kringvorm gedanst rondom een symbolisch gecreëerd midden, vaak met bloemen, kaarsen of beeld. Sacred dance is heerlijk bewegen op muziek, maar biedt zoveel meer. Er ontstaat ruimte voor verbinding met jezelf, je medemens in de kring en dat wat ons te boven gaat. Danservaring is niet nodig!

Datum: Zondag 19 maart
Tijd: 14.00-16.00 uur 
Locatie: Waalse kerk, Grote Kerkstraat 22, Leeuwarden
Toegang: gratis, collecte aan de uitgang

Aanmelden voor 10 maart via leeuwardenremonstranten@gmail.com

Lees verder

Ontdek de symboliek in de St. Dominicuskerk; een rondleiding door Hans Jorna.

25-03-2023

Tijdens deze rondleiding (ingang Mariakapel naast de toren) maakt u kennis met het verhaal achter het devotiebeeld Onze Lieve Vrouwe van Leeuwarden. U gaat op zoek naar de Neo-barokke altaaronderdelen uit de oude kerk aan de Speelmanstraat en in een film van Vincent Wiersma ziet u meer over de bouw van deze Pseudo-Basiliek. Ook hoort u het verhaal over een Vlaamse monstrans uit 1754 uit Dendermonde.

Datum: 25 maart         
Locatie: Sint Dominicuskerk
Aanvang: 14.00 uur         
Kosten: 3 euro

 

Lees verder