Cultuur

Film: “Silence”

24-02-2020

Film uit 2017 (160 minuten) van Martin Scorsese, naar het boek van de (christelijke) Japanse schrijver Shusaku Endo. De zeventiende eeuw. De zoektocht van twee jonge priesters naar hun vermiste mentor brengt hen naar het mysterieuze en exotische Japan, een plek waar hun geloof en alleen al hun aanwezigheid ten strengste verboden zijn. De aangrijpende, soms zenuwslopende (spirituele) reis die ze maken blijkt een ware beproeving voor hun uithoudingsvermogen én overtuigingen. Een waarschuwing is op zijn plaats: de – aangrijpende - film bevat een aantal gruwelijke (martel-) scènes.

Inleiding: Jan Martien van Welie
Datum: 24 februari
Aanvang: 19.00 uur.
Bijdrage: 5 euro
Plaats en opgave: Titus Brandsma Huis, tel. 058-2120984,
kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder

Serie Bibliodrama

26-02-2020

Een serie van drie avonden bibliodrama door Greta Meijberg. We vervolgen het leggen van onze geloofsweg naast die van Jozef. Minimaal zijn zes deelnemers nodig, maximaal twaalf. Daarom graag van tevoren aanmelden.

Data: woensdag 26 februari en woensdag 25 maart 2020
Tijd: inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur
Plaats: de Oase, Weideflora 142
Aanmelden: bij Kees de Dreu, dreudec@gmail.com, of (058) 280 13 87   
Meer informatie: dreudec@gmail.com of gl.spoelstra@gmail.com

 

Lees verder

Met mooie films en sobere maaltijden de 40 dagen door

02-03-2020

Gedurende de 40 dagen voor Pasen zijn in de refter van de Grote of Jacobijnerkerk vijf boeiende films te zien, die deels passen bij het thema van de Protestantse Kerk voor deze tijd: Sta op!


Voordat de film begint – om 19.30 uur – is er vanaf 18.30 uur een sobere maaltijd van (door de deelnemers ingebrachte) droge sneetjes brood met water uit de kraan, met soep ‘uit het pannetje van de diaconie’: zonder vlees, maar wel voedzaam. Tijdens het eten kan van gedachten worden gewisseld over een gespreksonderwerp dat door één van de maaltijdgangers is ingebracht. Na de film is er een kort nagesprek met koffie en/of thee. Overigens mag u ook alléén komen eten of alléén voor de film komen.

Data: maandagen 2, 9, 16, 23 en 30 maart
Tijd: 18.30 uur (maaltijd) 19.30 uur (film)
Plaats: Refter van de Grote of Jacobijnerkerk
Het filmprogramma komt op de site geloveninleeuwarden.nl en in Geandewei

 

Lees verder

Uitblazen in de Oosterstraat

28-03-2020

Het Leeuwarder kamerkoor 'Canticum Novum' onder leiding van Jannie de Groot heeft het initiatief genomen voor een serie korte zaterdagmiddagconcerten in de Lutherse Kerk van Leeuwarden.
Reeds twee concerten zijn er geweest. Het gezongen repertoire stamt veelall uit de Lutherse traditie van de Duitse barok, met onder anderen Buxtehude en Bach.

Op 28 maart aanstaande is alweer het derde concert in de reeks. Ook nu weer staat de grote Buxtehude centraal. Naast het koor treden een organist (Roelof van Luit) en enkele andere zangers en musici (sopraan, bas, blokfluit, viool, cello) op, zodat de koormuziek afgewisseld wordt met andere vocale & instrumentale werken.

De Oosterstraatconcerten duren telkens drie kwartier, van 16:30 tot 17:15; met na afloop (gratis) verversingen om nog even bij na te praten. De toegangsprijs bedraagt slechts 8 euro.
Een mooie manier om de werkweek af te sluiten en de zondag in te gaan.

Het afsluitende concert is op 30 mei, de zaterdag van Pinksteren, voor het afsluitende concert, met kerkmuziek uit de Engelse traditie, in samenwerking met het vrouwenkoor Canta Silva. Welkom!

Datum: 28 maart 2020
Tijdstip: 16.30 - 17.15
Plaats: Lutherse Kerk, Nieuwe Oosterstraat
Entree: 8 euro (t/m 16 jaar gratis), inclusief een drankje-met-iets-erbij na afloop

 

Lees verder

De techniek en spiritualiteit van het brandschilderen van ramen

30-03-2020

Cor van Kollenburg is al meer dan 25 jaar bezig met glas. Hij werkt veel met gekleurd glas en schildert ook op het glas, het z.g. brandschilderen. Dit is een eeuwenoude techniek die ook te zien is in kerkramen. Het brandschilderen voegt iets toe aan het ontwerp. De ontwerpen maakt hij zelf of komen van plaatjes of foto's. Hij werkt ook in opdracht, vaak in overleg over wat de mensen willen. Deze avond vertelt hij over de techniek en de spiritualiteit van het brandschilderen van ramen.

Inleiding: Cor van Kollenburg
Datum: 30 maart
Aanvang: 20.00 uur
Bijdrage: 5 euro
Plaats en opgave: Titus Brandsma Huis, tel. 058-2120984,
kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder

Bonhoeffer – Wie ben ik?

17-04-2020

Dietrich Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela. In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ vocht hij tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag. In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling Bonhoeffer – Wie ben ik? volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar eigen antwoord heeft op de vraag ‘wie ben ik?’ Hij speelt samen met violiste Roosmarijn Tuenter. Zij zal een tegenstem componeren en improviseren. En zij zal als Maria von Wedemeyer, de geliefde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

Datum: vrijdag 17 april
Tijd: 20.00 – 21.15 uur (zonder pauze)
Plaats: Doopsgezinde kerk, Wirdumerdyk 18
Kosten: 10 euro
Info en opgave: ds. Tj. Hiemstra, tj.hiemstra@hetnet.nl

 

Lees verder

Symboliek in de beeldende kunst

21-04-2020

Zoeken naar de 'boodschap', betekenis en symboliek in de beeldende kunst. De Middeleeuwer zocht naar een diepere, hemelse of goddelijke duiding van aardse zaken, en ontleende daaraan zekerheid en bevestiging. De Renaissance-kunstenaar gebruikte de Klassieke Oudheid om er symbolen en duiding aan te ontlenen. Wat je kunt zien op een schilderij is maar een deel van het verhaal. Aan de hand van (vele) voorbeelden wordt geprobeerd een tipje van de (betekenis)sluier op te lichten en te onderzoeken wat de “diepere lagen” van het kunstwerk zijn.

Inleiding: Jan Martien van Welie
Datum: 21 april
Aanvang: 20.00 uur
Bijdrage: 5 euro
Plaats en opgave: Titus Brandsma Huis, tel. 058-2120984,
kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder

Glas-in-loodramen van Jacob IJdema

11-05-2020

De Fries Jacob IJdema heeft in opdracht van pastoor Vaasen een aantal glas-in-lood-ramen ontworpen en gemaakt, die momenteel in zorgcentrum Sint Jozef hangen. Het zijn heel bijzondere ramen. Op deze avond willen Wiesje Ponjee en Germa Kamsma vertellen over de levensloop van de heer Jacob IJdema, en over de ontworpen ramen. Ook zullen we de glas-in-lood-ramen bekijken.
Inleiding: Wiesje Ponjee en Germa Kamsma-Kunst

Datum: 11 mei
Aanvang: 20.00 uur
Bijdrage: 5 euro
Plaats: Zorgcentrum Sint Jozef, Eestraat 15 te Leeuwarden
Opgave: tel: 058-2120984, kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder