Cultuur
Biblioloog, een lied bespreken, kaarten maken

onder leiding van pastor Germa Kamsma-Kunst
Tijdens het koffiedrinken op de maandagochtend is er, van september tot en met december, de mogelijkheid om kaarten te maken, een lied te bespreken of om mee te doen aan Biblioloog (je inleven in een Bijbeltekst).
Data:
Kaarten maken: 27 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april, 26 mei, 16 juni
Biblioloog: 20 januari, 24 februari,17 maart, 28 april, 2 juni
Lied bespreken: 13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 23 juni
Tijd: 10.00 tot 11.00 uur Kosten: geen
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Kijken met je ziel (naar schilderijen Vincent van Gogh)

Per keer staat een schilderij van Vincent van Gogh centraal. Waarom fascineert deze schilder zoveel mensen? We laten ons leiden door de brochure van Hans Tissink “Kijken met je ziel. Heilig kijken met Vincent van Gogh”. Aan de hand van brieven, gesprek en diverse werkvormen staan we met Tissink stil bij de spirituele werking van zeven schilderijen van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen zijn bijna een soort van iconen. Ze kunnen ons hart raken. Van Gogh ziet in zowel de mens als in de natuur iets van het mysterie. Hij kijkt met zijn ziel.
Leiding: Tjitske Hiemstra
Data: 12 sept.,10 okt., 14.nov. 2024, 16 jan., 13 febr., 20 maart, 15 mei 2025
Tijd: 10.00 – 12.00 uur gemeentezaal
Kosten: 30 of 40 euro, incl. koffie en thee en de kaarten van de schilderijen
Opgave: tj.hiemstra@hetnet.nl
Theater In de kerk - uit de kast

“Sam zoekt een plek waar die écht zichzelf kan zijn – als Christen én als homo. Maar als deze twee werelden elkaar uit lijken te dagen; hoe verbind je ze dan? Met openhartigheid neemt Sam je mee door verhalen van acceptatie en pijn, van vreugde en eenzaamheid.”
Samen met Sam herbeleven we herinneringen en confrontaties. Hoe voelt het om als buitenstaander gezien te worden? Wat is er nodig om écht welkom te zijn?
Een voorstelling van regisseur Anne Bouma met assistent Joas Jager. Spel: Miek Knook en Floris Wattel.
Datum: 21 maart
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk 18
Kaartjes via: www.billet.to/2grpu/posters
Presentatie Bewarre en uitvoering Requiem ta treast

Op zaterdagmiddag 22 maart wordt Bewarre, de laatste gedichtenbundel van Willem Abma, postuum gepresenteerd. Marcus Veenstra voert dan met een gelegenheidskoor een deel van het Requiem ta treast uit. De teksten daarvan zijn door Abma geschreven en door Veenstra op muziek gezet.
In de zomer van 2024 is de schrijver-dichter Willem Abma op 82-jarige leeftijd overleden.
Hij publiceerde in zijn leven meer dan twintig gedichtenbundels, diverse romans, korte verhalen en toneelteksten. Hij schreef ook geloofsliederen. Zijn eerste gedichtenbundels verschenen onder het pseudoniem Daniël Daen. Voor de eerste drie kreeg hij in 1973 de Gysbert Japicxprijs. Abma was in 1968 een van de medeoprichters van Operaesje Fers, zat jarenlang in de redactie fan het literaire tijdschrift Trotwaer en was ook enige tijd actief als bestuurslid van It Skriuwersbûn, de Friese schrijversbond.
Op 22 maart wordt de laatste gedichtenbundel van Willem Abma gepresenteerd onder de titel Bewarre. Abma zag deze als een vervolg op de bundel Ferbûn en sjoen, mimeringen oer myn leauwe en libben (2018). Het manuscript fan Bewarre had hij vlak voor zijn overlijden gereed, met hulp van zijn vrouw Froukje Geertsma en de dichter Syds Wiersma. In de bundel, die bij uitgeverij Wijdemeer uitgegeven wordt, beschrijft Abma hoe hij zich op latere leeftijd ‘bewarre’ voelde: ‘Mijn poëzie is bekentenisliteratuur. Eerlijker dan in deze bundel kan ik het niet zeggen. Voor mij is de cirkel rond. Dit is mijn laatste bundel.’
Bij de presentatie op 22 maart in de Doopsgezinde Kerk aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden worden enkele gedichten van Abma voorgedragen. Philippus Breuker, vriend van Abma, zal het literaire werk kort inleiden. Na de pauze is er een première. Een deel van het Requiem ta treast wordt onder leiding van de componist Marcus Veenstra uitgevoerd.
Marcus Veenstra werd in 1995 kerkmusicus in De Schakel in Camminghaburen, Leeuwarden. Samen met Willem Abma heeft hij een aantal liederen gemaakt, waarvan God gedachte gefoel en het Liet van treast (bij de sluiting van een kerkgebouw) de meest bekende zijn.
Uit deze samenwerking ontstond het idee voor het Requiem ta treast. De teksten zijn door Abma geschreven en door Veenstra op muziek gezet. Hij heeft het gelegenheidskoor Stim samengesteld met negen geoefende zangers en begeleidt hen zelf op de vleugel.
Datum: 22 maart 2025
Tijd: 15.00-17.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur
Plaats: Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk 18, Leeuwarden
Toegang: gratis
Expositie Jip Wijngaarden

Op dinsdag 15 april 2025 is het tachtig jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Reden voor de kunstcommissie van de Grote of Jacobijnerkerk een schilderijen- tentoonstelling te organiseren van de in Frankrijk woonachtige kunstenares Jip Wijngaarden.
De in 1964 in Amsterdam geboren Janneke Wijngaarden werd in 1983 bekend door haar rol als Anne Frank in het theaterstuk en de film over het Achterhuis. In 1989 vertrekt Jip voor filmopnamen naar Frankrijk waar zij geluidsman Philippe Combes leert kennen. Met hem treedt ze in 1990 in het huwelijk.
Jip blijft theater- en filmrollen vervullen, maar begint ook met een studie Hebreeuws in het Joodse leerhuis in Genève. In 2000 begint ze met schilderen over onderwerpen als Israël, de Tweede Wereldoorlog en de Bijbel. Na een opleiding aan de kunstacademie van Genève volgen presentaties van haar werk in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
In 2003 exposeert Jip de indrukwekkende serie “Boulevard des Déportés” in de voormalige synagoge van Kampen. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Anne Frankhuis in 2010 werkt ze mee aan een manifestatie in de Westerkerk in Amsterdam. Daarna volgen exposities in de synagogen van Elburg en Groningen en in de Oude Kerk van Delft.
Over de Tweede Wereldoorlog heeft Jip Wijngaarden opgemerkt: “De gruwelijkheden die zich in de jaren 1938-1945 in Europa hebben afgespeeld, overstijgen elke horrorfilm en elk Nacht und Nebel-scenario dat in het menselijk brein kan opdoemen...Tijd nemen om te lezen over...ons te verdiepen in...geen antwoorden te geven maar vragen te stellen… Kijk - luister - leer en HERINNER!”
Vanaf donderdag 17 april t/m 20 september is de expositie ‘ADEMTOCHT’ te bezichtigen:
april en mei do. – za.
juni t/m 20 september: di. – za.
van 13.00 tot 16.00 uur
Expositie Bonifatiuskerk - Het Zonnelied door de ogen van hedendaagse kunstenaars

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat Franciscus in het voorjaar van 1225 zijn Zonnelied schreef. Een loflied van alle schepselen op de Allerhoogste. De zon en de wind, de maan, sterren en de aarde, het water en het vuur, de mensen en de dood doen mee. Het is een lied, niet in het Latijn, maar in de volkstaal, het Italiaans, geschreven. De geschiedenis van de klassieke Italiaanse literatuur begint met dit lied. Het heeft dan ook veel kunstenaars beïnvloed, van Giotto di Bondone en Cimabue tot Rembrandt. Ook in onze tijd laat menig kunstenaar zich nog door Franciscus bezielen. Vandaar dat er in de Bonifatiuskerk een tentoonstelling zal zijn van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit lied. Afhankelijk van hun uitingsvorm zal er een grote verscheidenheid zijn te zien aan schilderijen, foto’s, collages, beelden, textiel, ready mades, gedichten, en nog meer.
Data : zondag 8 juni tot en met zondag 6 juli
Tijden: woensdag 14.00-16.00 uur,zaterdag 14.00-16.00 uur,
zondag 14.00-16.00 uur.
Concerten rondom het Zonnelied in de Bonifatiuskerk
• Concert door het koor van Piet Vessies. Zij zingen verschillende variaties op het Zonnelied en zullen liederen ten gehore brengen rond de thematiek van de klimaatverandering.
Datum: vrijdag 13 juni Tijd 20.15 uur
• Concert van een half uur onder leiding van Johan Smit en/of Rianne Meinardi
Data: zondag 8, 15, 22 en 29 juni en 6 juli Tijd: 14.30 uur
• Performance door Stefan Belderbos
Datum: zondag 29 juni Tijd: 14.30 uur
De concerten zijn gratis toegankelijk, een gift wordt op prijs gesteld.