Cultuur

Tentoonstelling Ademtocht, schilderijen van Jip Wijngaarden

02-05-2025

Op dinsdag 15 april 2025 is het tachtig jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Reden voor de kunstcommissie van de Grote of Jacobijnerkerk om de tentoonstelling ‘ADEMTOCHT’ te organiseren van de nu in Zuid-Frankrijk woonachtige kunstenares Jip Wijngaarden. Olieverfschilderijen van groot voormaat en intens van kleur, bronzen beelden en objecten, voeren ons mee op aloude paden, dwars door benauwde tijden heen maar altijd op een weg van hoop.

Jip is geboren in Amsterdam (1964) en opgegroeid op de Veluwe. Sinds haar jeugd heeft zij een passie voor tekenen. In de 80-er jaren studeert ze grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht waar ze een sterke intuïtie voor kleur en contrast ontwikkelt. Haar doel is om naar de Kunstacademie te gaan.

In 1982 wordt Jip gekozen uit 3000 meisjes om de rol van Anne Frank te spelen in het Nederlandse theaterstuk en later ook in de tv-film onder regie van Jeroen Krabbé. Ze dacht na één jaar haar studie weer op te pakken, maar komt nooit terug en werkt als een succesvolle actrice voor bijna 10 jaar en woont in Amsterdam. In diezelfde periode begint ze te schilderen, creëert decors en kostuums voor theater, modeltekent aan de academie, iets wat ze haar hele leven zal blijven doen.

In 1990 trouwt Jip met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuist ze naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel. Later in de jaren negentig verhuizen zij naar de Jura bergen vlakbij Zwitserland. Ze studeert Hebreeuws aan de Joodse school in Genève en begint steeds meer te schilderen. Ook maakt ze verschillende bronzen beeldjes en leert ze de kunst van het graveren.

In 2003 exposeert Jip de indrukwekkende serie “Boulevard des Déportés” in de voormalige synagoge van Kampen. Waarna velen exposities volgen. In haar krachtige schilderijen spelen thema's als de onderdrukking van het Joodse volk en tegelijkertijd ook de hoop op een nieuwe wereld, een belangrijke rol. Er zit een meditatieve kant aan de kunst van Jip Wijngaarden, haar werk is kwetsbaar en intiem en nodigt uit tot overdenking.

Bij deze tentoonstelling zal ook het prachtige kunstboek ‘A portrait of Jip Wijngaarden’ worden gepresenteerd, uitgegeven door Art Revisited.

Vanaf donderdag 17 april t/m 20 september is de expositie ‘ADEMTOCHT’ te bezichtigen:
april en mei do. – za.
juni t/m 20 september: di. – za.
van 13.00 tot 16.00 uur

Lees verder

Concert van het Leonard Cohen-collectief

11-05-2025

‘Wês leaf foar de siel’, een concert tijdens een kerkdienst in de Doopsgezinde Vermaning in Leeuwarden met liederen van Leonard Cohen. Dit wordt uitgevoerd door het Cohen-collectief, bestaande uit Johan Siemensma: arrangementen en piano, Marcel Prins: viool, Paul Pasveer: basgitaar, Johan Cnossen: zang en dwarsfluit en Joan de Bokx: zang. Een aantal liederen zijn in het Frysk vertaald.
Onder leiding van Johan Siemensma komt het vijftal regelmatig samen en werkt aan de uitbreiding van het repertoire. Het programma is inmiddels al op verschillende plekken in Fryslân met veel succes uitgevoerd.

Wat:             Concert ‘Wês leaf foar de siel’ van het Leonard Cohen-collectief
Waar:           Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, 8911 CD Leeuwarden
Wanneer:      11 mei 2025, 10.00 uur
Voor wie:      iedereen is welkom
Entree:         gratis, vrije bijdrage na afloop

Lees verder

Choral Evensong in de Grote Kerk

11-05-2025

Dit jaar viert Schola Liturgica haar 30-jarig bestaan. Als een van de eerste koren trok Schola Liturgica indertijd naar Engeland om daar in de vakanties de evensongs te zingen in kathedralen. Al gauw werden ook in Nederland evensongs georganiseerd. Sindsdien is Schola Liturgica het koor met de meeste ervaring in Engelse kathedralen, waarvan de meeste tenminste een keer en meestal vaker bezocht zijn. 

In de Grote Kerk Leeuwarden zingt Schola Liturgica iedere tweede zondag van de maand om 17 uur een Choral Evensong. Het is de vierde zondag in de Paastijd, en we horen feestelijke muziek van o.a. Charles Wood en Herbert Brewer. Als introit klinkt meteen bij aanvang het schitterende zesstemmige a capella werk Haec Dies, waarbij de stemmen over elkaar heen buitelen in een grote lofprijzing. Het koor van de kerk heeft een stralende akoestiek waar een werk als dit helemaal tot zijn recht komt.
Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. 

De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: zondag 11 mei
Tijd: 17.00 uur
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk

Lees verder

Biblioloog, een lied bespreken, kaarten maken

12-05-2025

onder leiding van pastor Germa Kamsma-Kunst

Tijdens het koffiedrinken op de maandagochtend is er, van september tot en met december, de mogelijkheid om kaarten te maken, een lied te bespreken of om mee te doen aan Biblioloog (je inleven in een Bijbeltekst).

Data:
Kaarten maken:     27 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april, 26 mei, 16 juni
Biblioloog:         20 januari, 24 februari,17 maart, 28 april, 2 juni
Lied bespreken:    13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 23 juni

Tijd: 10.00 tot 11.00 uur         Kosten: geen

Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)

 

 

Lees verder

Kijken met je ziel (naar schilderijen Vincent van Gogh)

15-05-2025

Per keer staat een schilderij van Vincent van Gogh centraal. Waarom fascineert deze schilder zoveel mensen? We laten ons leiden door de brochure van Hans Tissink “Kijken met je ziel. Heilig kijken met Vincent van Gogh”.  Aan de hand van brieven, gesprek en diverse werkvormen staan we met Tissink stil bij de spirituele werking van zeven schilderijen van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen zijn bijna een soort van iconen. Ze kunnen ons hart raken. Van Gogh ziet in zowel de mens als in de natuur iets van het mysterie. Hij kijkt met zijn ziel.

Leiding: Tjitske Hiemstra

Data: 12 sept.,10 okt., 14.nov. 2024, 16 jan., 13 febr., 20 maart, 15 mei 2025

Tijd: 10.00 – 12.00 uur gemeentezaal

Kosten: 30 of 40 euro, incl. koffie en thee en de kaarten van de schilderijen

Opgave: tj.hiemstra@hetnet.nl

Lees verder

Tentoonstelling het Zonnelied door de ogen van hedendaagse kunstenaars

08-06-2025

Van 8 juni tot en met 6 juli 2025 is er een unieke tentoonstelling van ruim tachtig kunstwerken in de Dominicuskerk. Dertig voornamelijk Friese kunstenaars interpreteren het Zonnelied op hun eigen wijze.  Elk kunstwerk biedt een originele blik op het Zonnelied van Franciscus van Assisi, omdat het dit jaar 800 jaar geleden is dat Franciscus het zogenaamde Zonnelied schreef. Daar aan gerelateerd zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Daardoor is het een samenwerkingsproject binnen onze parochie vanuit diverse groepen. Ook de Vitusdag staat in dit teken. 

Op de zondagmiddagen zal het accent liggen op gedichten, muziek of dans, maar er is ook tijd voor een ontmoeting met koffie en thee.

Op eerste Pinksterdag, zondag 8 juni, wordt de tentoonstelling geopend door Peter Vermaat om 14.30 uur. Peter Vermaat zal o.a. toelichten hoe Franciscus in 1215 de heilige Dominicus heeft ontmoet. Rianne Meinardi verzorgt het muzikale deel van deze middag. Om 14.00 uur is de kerk open.

Op vrijdagavond 13 juni is er 20.15 uur een concert door een projectkoor o.l.v. Piet Vessies. Er worden variaties op het Zonnelied gezongen en er zijn liederen over het klimaat. Titia Lindeboom, voordrachtskunstenaar, zal het thema van het concert ondersteunen met gedichten.

Tijdens de zondagmiddagen, 15, 22, 29 juni en 6 juli zijn er bijzondere performances van ruim een half uur.
15 juni om 14.30 uur zal Peter Vermaat vanuit een verhalend franciscaans perspectief het thema ‘Leven van de wind ‘ vorm geven. Johan Smit verzorgt de muziek, die een relatie heeft met de Schepping, een thema waar het Zonnelied van overloopt. Johan improviseert op het orgel over dit thema.
22 juni om 14.30 uur is er een try-out van Stefan Belderbos. Hij deed onderzoek naar performancekunst in de liturgie. Als beeldend kunstenaar richt hij zich op de relatie van kunst, liturgie en landschap. Aanvullend zingt het duo ‘Detslaif’, Era Copier en Henk Roodbergen, enkele daarbij passende liederen.
29 juni om 14.30 uur is er opnieuw een optreden van de groep van Stefan Belderbos en duo Detslaif. Wie het gemist heeft krijgt een herkansing. Na de pauze zal Peter Vermaat een toelichting geven op twee door Franciscus geinspireerde composities van Hans Nieuwland: het Zonnelied en Saluto alla Beata Vergine. Beide zullen worden uitgevoerd door Vronie de Vreeze (zang) en Hendrikje van den Berg (orgel).
Op 6 juli 14.30 uur zal Peter Vermaat vertellen over Franciscus’ verbondenheid met de aarde. Annelieke Zanting verzorgt op de piano de muzikale omlijsting. Ze speelt eigen composities. De tentoonstelling wordt om 16.30 afgesloten.

We zijn zeer verheugd dat o.a. Katholiek Steunfonds, de Gemeente Leeuwarden, de Stichting ADOFF en de Boersma-Adema-Stichting subsidie hebben gegeven om vanuit dit Zonnelied-project te komen tot een spirituele, sociale en culturele ontmoeting. Iedereen van binnen en buiten de parochie is van harte welkom.


De tentoonstelling is tussen 8 juni en 6 juli te bezichtigen elke woensdag, zaterdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.
Meer informatie: www.sintvitusparochie.nl

Lees verder