Cultuur

Choral Evensong met Schola Liturgica Leeuwarden

08-10-2023

Ook in Nederland worden stukken gecomponeerd, geinspireerd op de Engelse klankkleur. Zo schreef Kees van Eersel een mooie hymnanthem op het geliefde lied ‘all through the night’. Naast dit stuk zal er muziek klinken van Charles Villiers Stanford, te weten zijn canticles in D, en een fraai motet van John Blow.

Het koor Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, The Jellema bespeelt zowel het kistorgel als het Mullerorgel. Iedereen is van harte welkom, entree is gratis. Ook is deze evensong online te volgen via www.choralevensong.nl.

Datum: 8 oktober 2023
Locatie: Grote Kerk Leeuwarden
Aanvang: 17.00 uur

Lees verder

'De vrouw die keuzes durfde te maken'

17-11-2023

Op vrijdag 17 november 2023 speelt Peter Vermaat deze theatrale, poëtische en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, een landgravin die minderzuster werd.
 
Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens. Zij geeft een middeleeuws, maar nog immer actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.
Haar naam was en is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis, kleuterschool of kinderdagverblijf.
 
Peter Vermaat (spoken-word performer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.
Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting ADOFF, Franciscaans Steunfonds. Zie ook: https://petervermaat.nl/voorstellingen/de-vrouw-die-keuzes-durfde-te-maken
 
Waar:  Dominicuskerk, Harlingerstraat 26 Leeuwarden
Datum: vrijdag 17 november om 19.30 uur.
Kosten:  vrije gift bij de uitgang    
Reserveren:    kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Om deel te nemen is opgave zeer gewenst.  Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl, of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)

 

Lees verder

Sint Cecilia muziekmiddag

19-11-2023

De Lekkumer dorpskerk is genoemd naar de heilige St. Cecilia. Zij leefde in de 3e eeuw en is de patroonheilige van de muzikanten, zangers en instrumentmakers. Haar naamdag is 22 november.

Diverse muziek- en zanggroepen werken mee aan deze muzikale middag om zo de naam van de kerk eer aan te doen.  Zie www.kerklekkum.nl voor het programma.

Datum: zondag 19 november
Aanvang: 15.30 uur
Locatie: St.Ceciliakerk Tsjerkepaed 26 Lekkum
toegang: gratis inclusief een consumptie, gift welkom

 

Lees verder

Godsbeelden in de kunst door Jan Martien van Welie

22-11-2023

Religie is zo oud als de mensheid zelf. En daar hoort ook een geschiedenis van godsbeelden bij. Maar wat is onze voorstelling van het goddelijke, van God, van Jezus, van de Heilige Geest? En mag je God eigenlijk wel afbeelden? Hoe is Jezus in de loop der eeuwen afgebeeld? En wat is het verschil tussen de westerse (katholieke) visie op Jezus en de wijze van afbeelden in de oosters-orthodoxe kerk? Een reis door de tijd waarin aan de hand van vele afbeeldingen de ontwikkeling van ons godsbeeld zichtbaar wordt.

Datum: woensdag 22 november   
Aanvang: 19.30 uur    
Plaats: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21
Kosten: 5 euro

Om deel te nemen is opgave zeer gewenst.  Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit. Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl, of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)

Lees verder

Zangmiddag rond ‘The Young Messiah’

10-12-2023

Op de tweede adventszondag bent u van harte welkom om te luisteren naar een aantal delen uit ‘The Young Messiah’ van G.F. Händel in een bewerking van Tom Parker.

Zangers van de cantorij en van de zanggroep brengen o.a. For unto us a child is born, Every Valley en het bekende Hallelujah koor. Cantorij en zanggroep repeteren al jaren in de Schakel en staan onder leiding van dirigent Henney Venema.  De muzikale begeleiding is in handen van de instrumentalisten van De Speelgroep onder leiding van Maria van Twist.

Na een korte pauze vormen alle aanwezigen met elkaar één groot koor. We studeren een tweetal mooie adventsliederen in, die we daarna samen gaan uitvoeren.

Datum: zondag 10 december
Aanvang 15.30 uur
Locatie: De Schakel, Havingastate 7, Leeuwarden
organisatie: Protestantse Wijkgemeente Camminghaburen
entree: gratis, gift welkom

 

Lees verder