Cultuur

AFGELAST Matthäus Passion NHL Stendenkoor

08-04-2020

Onder leiding van dirigent Hans de Wilde voert het NHL Stendenkoor dit jaar traditiegetrouw de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit. Samenwerking is gezocht met het Martini Jongenskoor uit Sneek en professionele solisten. Het geheel wordt begeleid door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, met Johan Bijhold achter het orgel.
 
Student-zangers
Dit jaar heeft het koor een mooi aantal nieuwe studenten mogen verwelkomen, waaronder de Schotse studente Isla. Ze doet de Master International Leisure, Tourism and Events Management aan NHL Stenden Hogeschool. Ze zingt sinds een paar weken in het koor en heeft het erg naar haar zin. ‘Er zijn maar weinig mogelijkheden om in zo’n koor zulke muziek te kunnen zingen’ zegt Isla. Volgens haar is iedereen op het koor ontzettend aardig en voelt ze zich heel welkom.
Eva (16) en Hidde (17) zijn beide student Onderwijsassistent Muziek aan ROC de Friese Poort.  Hun docent zingt al jaren in het NHL Stendenkoor en heeft Eva en Hidde, evenals een aantal andere studenten, enthousiast gemaakt voor het NHL Stendenkoor.  ‘Het is echt ontzettend gaaf om mee te zingen!’, aldus de zeer enthousiaste Eva. ‘Als kind namen mijn ouders mij mee naar de Matthäus Passion en het is een droom van me om zelf een keer mee te zingen’. Voor Hidde was de eerste repetitie van de Matthäus Passion overweldigend, maar hij vond het direct erg leuk. Hidde heeft al zin in de uitvoeringen, vooral als het orkest er bij komt!
 
Solisten
De rol van Evangelist wordt gezongen door Fabian Strotmann en Daniël Hermán Mostert zingt de Christuspartij. Verder soleren Tineke Roseboom (sopraan), Carina Vinke (alt), Eduard Ross (tenor) en Bert van de Wetering (bas).
 
Datum: woensdag 8 april
Tijd: 19.30 uur
Locatie: de Grote- of Jacobijnerkerk 

Toegang: € 27,50 (inclusief consumptie en programmaboekje), kaarten te bestellen via www.nhlstenden.com/koor. Voor studenten en scholieren geldt een gereduceerde prijs van €17,50.

Lees verder

AFGELAST Bonhoeffer – Wie ben ik?

17-04-2020

Dietrich Bonhoeffer was een predikant, die meedeed aan een aanslag op Hitler. Hij werd gepakt, veroordeeld en op 9 april 1945 opgehangen. 39 jaar oud. Hij deelde zijn onverzettelijkheid met moderne heiligen als Etty Hillesum, Martin Luther King, Nelson Mandela. In antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’ vocht hij tegen zichzelf, met God, voor vrijheid, in de gevangenis met de dood voor ogen, om overgave, om liefde. In brieven en gedichten deed hij daarvan verslag. In de door Cilia Hogerzeil geregisseerde muziektheatervoorstelling Bonhoeffer – Wie ben ik? volgt Kees van der Zwaard hem op zijn zoektocht. Tastend vanuit het besef dat elk mens zijn of haar eigen antwoord heeft op de vraag ‘wie ben ik?’ Hij speelt samen met violiste Roosmarijn Tuenter. Zij zal een tegenstem componeren en improviseren. En zij zal als Maria von Wedemeyer, de geliefde van Bonhoeffer, onbereikbaar nabij zijn.

Datum: vrijdag 17 april
Tijd: 20.00 – 21.15 uur (zonder pauze)
Plaats: Doopsgezinde kerk, Wirdumerdyk 18
Kosten: 10 euro
Info en opgave: ds. Tj. Hiemstra, tj.hiemstra@hetnet.nl

 

Lees verder

AFGELAST Symboliek in de beeldende kunst

21-04-2020

Zoeken naar de 'boodschap', betekenis en symboliek in de beeldende kunst. De Middeleeuwer zocht naar een diepere, hemelse of goddelijke duiding van aardse zaken, en ontleende daaraan zekerheid en bevestiging. De Renaissance-kunstenaar gebruikte de Klassieke Oudheid om er symbolen en duiding aan te ontlenen. Wat je kunt zien op een schilderij is maar een deel van het verhaal. Aan de hand van (vele) voorbeelden wordt geprobeerd een tipje van de (betekenis)sluier op te lichten en te onderzoeken wat de “diepere lagen” van het kunstwerk zijn.

Inleiding: Jan Martien van Welie
Datum: 21 april
Aanvang: 20.00 uur
Bijdrage: 5 euro
Plaats en opgave: Titus Brandsma Huis, tel. 058-2120984,
kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder

AFGELAST Glas-in-loodramen van Jacob IJdema

11-05-2020

De Fries Jacob IJdema heeft in opdracht van pastoor Vaasen een aantal glas-in-lood-ramen ontworpen en gemaakt, die momenteel in zorgcentrum Sint Jozef hangen. Het zijn heel bijzondere ramen. Op deze avond willen Wiesje Ponjee en Germa Kamsma vertellen over de levensloop van de heer Jacob IJdema, en over de ontworpen ramen. Ook zullen we de glas-in-lood-ramen bekijken.
Inleiding: Wiesje Ponjee en Germa Kamsma-Kunst

Datum: 11 mei
Aanvang: 20.00 uur
Bijdrage: 5 euro
Plaats: Zorgcentrum Sint Jozef, Eestraat 15 te Leeuwarden
Opgave: tel: 058-2120984, kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl

Lees verder