Bijbel en Theologie
Biblioloog, een lied bespreken, kaarten maken en het Onze Vader
onder leiding van pastor Germa Kamsma-Kunst
Tijdens het koffiedrinken op de maandagochtend is er, van september tot en met december, de mogelijkheid om kaarten te maken, een lied te bespreken of om mee te doen aan Biblioloog (je inleven in een Bijbeltekst). In oktober zijn er twee bijeenkomsten over het Onze Vader.
Data:
Kaarten maken: 2 en 23 september, 21 oktober, 25 nov.,16 december
Biblioloog: 9 en 30 september, 28 oktober,11 november,
Lied bespreken: 16 september, 4 en 18 november, 9 december
Het Onze Vader: 7 en 14 oktober
Tijd: 10.00 tot 11.00 uur Kosten: geen
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Gespreksgroep Geloof op tafel
door pastoor Bert van der Wal, pastor Germa Kamsma-Kunst en pastor Lysbeth Minnema
‘Geloof op tafel’ is geen cursus of Bijbeluitleg, maar een laagdrempelige gespreksgroep. Bij elke bijeenkomst is een geloofsthema, verbeeld in filmpjes, het uitgangspunt om met elkaar in gesprek te komen over leven en geloof. De sfeer is ongedwongen. De ochtendgroep eindigt met een gezamenlijke lunch, de avondgroep start met een gezamenlijke warme maaltijd. Kennis van de Bijbel is geen noodzaak en lid zijn van de parochie geen vereiste. Als je in gesprek gaat met elkaar, merk je dat jij anderen iets te bieden hebt en in de ontmoeting met anderen veel ontvangt.
De onderwerpen in deze periode zijn: eucharistie, Maria, Gods plan en Gods liefde.
Ochtendgroep (Wytgaard, Tjissema 2)
Data: vrijdag 20 september, 11 oktober, 22 november en 13 december.
Tijd: 10.30 tot 13.00 uur
Avondgroep (Titus Brandsma Huis Leeuwarden)
Data: dinsdag 17 september, 8 oktober, 19 november, 10 december
Tijd: 18.30 tot 21.00 uur
Kosten: 5 euro per keer
of 20 euro vooraf voor 5 bijeenkomsten inclusief maaltijden.
Graag opgeven vanwege de maaltijden.
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Meditatieve bijbellezing volgens Lectio Divina via Zoom
Wekelijks verzorgt Stadsklooster Jabixhûs op vrijwel elke dinsdagavond om 21.00 uur vanuit Stadsklooster Jabixhûs in Leeuwarden een eenvoudige meditatieve bijbellezing volgens Lectio Divina via Zoom. Daarbij lezen we zowel in het Nederlands als in het Fries de tekst meerdere malen door. Dat beviel in de coronatijd zo goed, dat we er gewoon mee zijn doorgegaan. Er doen inmiddels mensen uit heel Nederland mee. Meestal is er een groep van tussen de 4 en 12 mensen.
Je hoeft geen ervaring te hebben met bijbel lezen of een bijbel te hebben om mee te kunnen doen .
Om mee te doen kun je met de gratis app Zoom direct in bellen via deze url
of na inloggen in Zoom met deze gegevens
Vergadering-ID: 789 535 0060
Wachtwoord: 131410
Dus zoek voor 21:00 uur gewoon een stil plekje op waar je ontspannen kunt zitten en maak verbinding .
Je mag ook live mee doen in de kapel Vijverstraat 2 als je dat prettiger vindt.
Voor vragen kun je mailen naar jabixhus@gmail.com of appen naar Jeannet Bijleveld 0646172617
Het Onze Vader - Uitleg door Germa Kamsma-Kunst
Op deze middag wordt meer verteld over de afzonderlijke zinnen van het Onze Vader, hun Joodse achtergrond en wat deze bedes ons vandaag de dag te zeggen hebben. Hoe kan dit dagelijks gebeden gebed een diepgang geven aan het geloofsleven?
Deze uitleg wordt in twee delen ook gegeven op de maandagochtenden 7 en 14 oktober tussen 10.00 en 11.00 uur.
Datum: vrijdag 11 oktober
Tijd: 13.30-15.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21
Kosten: 3 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Boekbespiegelingen in het Jabixhus - Suster Bertken
Suster Bertken was een intelligente vrouw, die zich vrijwillig in 1457 liet inmetselen in een cel, gebouwd aan een kerk in het centrum van Utrecht. Zij woonde daar tot haar dood: 57 jaar lang! Ze is de eerste vrouw in Nederland, van wie teksten gedrukt zijn. Schrijver Frans Willem Verbaas laat in zijn boek over haar overtuigend zien, dat Bertkens levenslange insluiting en sobere leven haar juist tot een sterke en onafhankelijke vrouw maakte.
Een fascinerend boek, dat vragen opwekt over keuzes in je leven. Hoeveel ruimte heb je nodig om je te ontplooien? Of helpen grenzen je juist om je te focussen ? Hoe belangrijk is het ritme van gebed en hoe lees je de bijbel? Hoe ga je om met onrecht?
Op 11 oktober komt Verbaas naar Leeuwarden om met ons in gesprek te gaan over zijn boek en de vragen, die het oproept.
Aanvang: 20.00 uur, gratis entree.
Locatie: Stadsklooster Jabixhûs, Vijverstraat 2
Meer info: www.jabixhus.nl
Hoe vinden we elkaar weer terug? - Lezing Alain Verheij
Veel mensen maken zich zorgen om polarisatie. In de kerk, in de samenleving, zelfs tussen landen.
Kunnen Bijbelverhalen ons helpen om weer in warm contact met elkaar te komen? Wanneer wordt polarisatie een probleem en hoe kunnen we het op een goede manier met elkaar oneens zijn? Alain Verheij vertelt aan de hand van zijn boek ‘Ode aan de verliezer’ verschillende Bijbelverhalen die ons handvatten geven. Na de lezing en een korte pauze is er gelegenheid om hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Alain Verheij (1989) is theoloog en schrijver van vier boeken over de Bijbel. Hij spreekt en preekt door het hele land, maar vertelt ook graag Bijbelverhalen in niet-kerkelijke contexten. Altijd is hij op zoek naar wat die oude bronnen ons als hedendaagse samenleving kunnen leren.
Datum: zondag 13 oktober
Tijd: 15.00 – 17.00 uur
Locatie: De Schakel, Havingastate 7, Leeuwarden
Toegang gratis | Gift welkom
Meer informatie: www.kerkincamminghaburen.nl
Leerhuis Markus met ds Pieter Lootsma
Ds. Pieter Lootsma heeft inmiddels de leeftijd van de sterken bereikt. Na een tiental jaren gewerkt te hebben in de kerkstructuren van Zuid-Holland is hij predikant in Leeuwarden geweest in de Opstandingskerk en in De Schakel. Ds. Lootsma preekt niet meer, maar hij schrijft nog graag. Onlangs heeft hij een boekje gepubliceerd over de evangelist Markus. Van de vier evangeliën waarmee het Nieuwe Testament begint, is dat van Markus het oudste. Hierin getuigt hij over het leven, lijden, dood en opstanding van Jezus.
Wat is de essentie van het boekje?
De kern van Markus is dat hij in elk verhaal Jezus feitelijk als de Opgestane beschrijft. In elk gedeelte kun je de Opgestane ervaren. Maar het blijft een mysterie tot je in dit leven zelf opstaat en met nieuwe ogen en oren in het leven staat. Pas dan beleef je het mee.
Je gaat dit boekje behandelen in een leerhuis dat bedoeld is voor alle belangstellenden van de Protestantse Gemeente Leeuwarden en van de aangesloten kerken van Geloven in Leeuwarden. Wat komt in het leerhuis aan de orde?
We gaan samen enkele gedeelten uit het evangelie lezen en bestuderen. Op die manier hopen we op een ontmoeting met de Opgestane.
Tijdens het leerhuis wordt ook gewerkt met bibliodrama. Wat is dat eigenlijk en hoe gaat bibliodrama in zijn werk?
Bij bibliodrama word je geholpen je in te leven in een persoon in de tekst of in een gebeurtenis in het verhaal Daardoor kan er nieuw inzicht ontstaan.
Het begint vaak met de vraag: Wat spreekt je aan in deze tekst? Welke persoon, of misschien welk gebeuren? Op die manier leer je anders te kijken naar de personen en het gebeuren, maar ook wat het verhaal voor jou betekent.
Ds. Lootsma is nog niet uitgeschreven. Waar gaat het volgende boek over?
Dat weet ik nog niet. Maar er speelt wel een gedachte in mijn hoofd voor een vervolg op het boekje over Markus. Hierin wil ik dan scherp naast elkaar stellen wat Markus wel over Jezus aan de orde stelt en waar hij voor wat betreft Jezus geen boodschap aan heeft. Maar ik denk ook aan een nieuw boekje over de apostel Paulus, waarin zijn actualiteit voor ons en zijn betekenis voor de samenleving centraal komt te staan. Want Paulus is een genie geweest en een bijzonder origineel denker, die ten onrechte vaak over het hoofd is gezien.
Wat: Het leerhuis over Markus
Wanneer: vijf bijeenkomsten op de donderdagen 5 en 19 september; 3, 17 en 31 oktober ’s middags van 15.00 – 17.00 uur.
Locatie: de Grote of Jacobijner kerk.
Leiding: ds. Pieter Lootsma.
Meer inlichtingen bij hem te krijgen: 058-2893258; graag vóór 2 september aanmelden via: p.lootsma78@hetnet.nl
Titel boekje: Markus, zoektocht naar de opgestane; pelgrimage met de opgestane. Prijs: € 12,50 – te betalen bij de eerste bijeenkomst.
Leesgroep Jonathan Sacks
‘In de woestijn’. Zo luidt de titel van het vierde van de vijf boeken van Mozes. Numeri, zo is het in onze Bijbel gaan heten. Het boek beschrijft de reis van de hebreeën door de woestijn op weg naar het beloofde land. Het blijkt een tocht die veel langer duurt (een generatie lang!), dan geografisch gezien nodig is. Een zoektocht is het, vol voetangels en klemmen, geklaag, gemopper en conflict. De inzet: wie kan er leven in vrijheid en tegelijk verantwoordelijkheid?
De intocht in het beloofde land blijkt ook om een nieuwe mentaliteit en een ander soort leiderschap te vragen dan de bevrijding uit slavernij. Pas een hele nieuwe generatie zal in staat en geschikt blijken het beloofde land te betreden.
Komend najaar en winter lezen en bespreken we het commentaar van oud-opperrabijn Jonathan Sacks op Numeri. Deelnemers krijgen de kans om zich in één of meer thema’s meer te verdiepen en dat te delen met de groep. Wat kunnen wij leren van deze Joodse benadering van de bijbel en van de verhalen en wetten uit Numeri?
Start: 3 oktober. Daarna telkens elke 14 dagen op donderdagochtend van 10-12 uur.
Locatie: ‘De Schakel’ Havingastate 7, Leeuwarden
Begeleiding: ds. Helmer le Cointre
Deelname is open voor iedereen, ongeacht achtergrond.
Van deelnemers wordt gevraagd het boek aan te schaffen.
Info en opgave (graag voor 1 oktober) via: helmerlecointre@gmail.com of 058-2675825
Lectio divina door Lysbeth Minnema en Frits Eshuis
Nogal wat mensen vinden het zelfstandig lezen van de bijbel lastig. Ze ervaren de bijbel als moeilijk en ontoegankelijk. Nou bestaat er een manier van bijbel lezen waardoor die toegankelijkheid sterk toeneemt en het lezen een persoonlijke ervaring kan worden: de lectio divina (“goddelijke lezen”).
De methode werd in de Middeleeuwen ontwikkeld in de kloosters en is tot op de dag van vandaag dagelijkse praktijk binnen de verschillende kloostergemeenschappen. Lectio divina houdt het midden tussen bidden en lezen. Het is een eenvoudig toepasbare techniek om te leren luisteren naar God en te horen wat Hij jou persoonlijk door een Bijbeltekst wil zeggen. Verder leer je om daarna tot een persoonlijk antwoord te komen.
Eén keer per maand stellen we op maandagavond de evangelietekst van de zondag daaropvolgend centraal. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen. Om de techniek toe te passen is geen speciale voorkennis vereist, alleen een beetje geloof.
Er kunnen acht tot maximaal tien mensen deelnemen, dus wacht niet te lang met uw aanmelding. U kunt zich voor meerdere bijeenkomsten aanmelden maar ook voor één of twee.
Data: maandag 16 september, 21 oktober, 18 november,16 december
Tijd: 19.30 uur – 21.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21
Kosten: 3 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Het evangelie van Lucas door Peter Vermaat
Het evangelie van Lucas is een verhaal met meerdere lagen. Al lezend, hoofdstuk voor hoofdstuk, proberen we die op het spoor te komen. Het is een profetisch verhaal, dat wortelt in zijn tijd, maar dat ook vandaag de dag ons nog veel te zeggen heeft. Lucas schrijft, vanuit een joodse achtergrond voor het ‘forum van de wereld’. Hij wordt wel eens de evangelist van de armen genoemd, omdat de sociale kwestie in zijn evangelie een belangrijke rol speelt.
Graag een Bijbel meenemen.
Data: dinsdag 3 september, 1 oktober, 5 november, 3 december
Tijd: 13.00 uur tot 14.30 uur
Kosten: 3 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Gebedstradities in het klooster
Lezing door pastor Lysbeth Minnema
Komend jaar 2025 is een jubileumjaar voor onze wereldwijde Rooms-Katholieke kerk. Het thema is dan: Pelgrims van de Hoop. In dit jaar 2024 bereiden we ons er al een beetje op voor en is het jaar toegewijd aan het Gebed. Daarom kijken we in onze parochie in verschillende bijeenkomsten naar de vele vormen van gebed.
Hoe doen ze dat in het klooster eigenlijk: Bidden? De apostel Paulus zegt in één van zijn brieven dat we onophoudelijk moeten bidden. Dat proberen ze in de contemplatieve kloosterordes in praktijk te brengen. Welke gebeden bidden ze daar? Hoe ziet het getijdengebed eruit en welke gebedsmomenten zijn er verder nog? Hoe kan het werken ook een vorm van gebed worden? En wat kunnen wij, mensen die in de wereld leven, leren van de mensen in het klooster? Hoe kunnen ook wij het bidden meer deel laten uitmaken van ons dagelijks leven? Pastor Lysbeth Minnema zal ons meer vertellen over bidden in het klooster en over haar eigen ervaringen daarmee.
Datum: woensdag 13 november
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21
Kosten: 3 euro
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Bibliodramagroep door pastor Germa Kamsma – Kunst
Bibliodrama is een methode waarbij je aan de hand van een Bijbelverhaal een rol kiest uit het verhaal en dan samen met de groep het verhaal gaat uitspelen. Niet zomaar, maar verbonden met je eigen leven, waardoor beide elkaar raken en je spiritualiteit wordt gevoed. Het kan je verder helpen op je levensweg, waarbij de gebrokenheid van het bestaan niet uit de weg wordt gegaan.
Toneelervaring en Bijbelkennis zijn geen vereisten om mee te doen aan de bibliodramagroep. Wel de openheid om jouw leven te laten raken door de verhalen uit de Schrift. En de bereidheid om met anderen te spreken over jouw geloof en leven.
Onder leiding van pastor Germa Kamsma - Kunst wordt op maandag 30 september het binnengaan in het koninkrijk van God onderzocht bij het uitspelen. Marcus 10,17-30.
En op maandag 25 november wordt het kerstverhaal volgens Lucas 2,1-14 uitgespeeld.
Data: maandag 30 september, 25 november en 16 december
Aanvang: 19.45 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21
Kosten: 3 euro
Samen met de bibliodramagroep van de Fonteinkerk is er op 16 december om 20.00 uur een bibliodrama in de Fonteinkerk, Goudenregenstraat 77
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)