Samenleving

Thema-avond: Geen mens is illegaal

27-01-2020

De Raad van Kerken Leeuwarden houdt op maandag 27 Januari een thema-avond met als titel: Geen mens is illegaal. 
Pastoor Wietse van der Velde (Oud Katholieke Kerk Nederland) zal dit onderwerp voor ons inleiden.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de positie van migranten. Die positie staat steeds meer onder druk. We kennen de verhalen van het Griekse Lesbos, en vooral de vreselijke omstandigheden in de vluchtelingen kampen. Of de situatie in Libanon , waar één op de vier  inwoners een Syrische vluchteling is.
Ook in Nederland is er heel wat aan de hand, en is er soms kerkasiel nodig om mensen te beschermen.

Datum: 27 januari 2020
Tijd: 20.00 uur
Plaats: De Fontein, Goudenregenstraat 77
Informatie: addystoker@gmail.com  of (06) 15353845

 

Lees verder

Vreemdelingen en priesters

05-02-2020

Twee avonden met ds. Adri Terlouw. We bespreken het boek Vreemdelingen en priesters van Stephan Paas over de betekenis van kerk en christendom in een seculiere cultuur. Als christenen zijn we een kleine minderheid en het is ‘normaal’ dat we dat ook blijven, aldus Paas, voormalig theoloog des vaderlands. Over wat dat betekent gaat dit boek vol leerzame inzichten en interessante uitzichten, geschreven vanuit een grote persoonlijke betrokkenheid. Tegelijk laat hij een aantal vragen onbeantwoord. De belangrijkste daarvan is of de seculiere cultuur ons ook iets te geven heeft en ons kan helpen het geloof op een nieuwe inspirerende wijze te beleven en te verwoorden. Theologen als Bonhoeffer en Halik hebben daar belangrijke dingen over gezegd. Ook zij komen dus aan bod.

Data: woensdagen 5 februari en 19 februari
Tijd: inloop vanaf 19.15 uur, aanvang 19.30 uur
Plaats: de Oase, Weideflora 142
Aanmelden: bij Kees de Dreu, dreudec@gmail.com of (058) 280 13 87   
Meer informatie: dreudec@gmail.com of gl.spoelstra@gmail.com

 

Lees verder

Geloven en de klimaatcrisis

04-03-2020

Hoe kan het dat christelijk geloof en uitbuiting van de schepping eeuwenlang ongestoord hebben kunnen samengaan? In hoeverre moeten we onze manier van geloven en leven veranderen om bij te dragen aan een leefbare toekomst voor onze kinderen en kindskinderen op deze aarde?
Het lijkt erop dat een gesprek tussen ‘groene’ christenen en hun zusters en broeders van de boerderij heel lastig is geworden. Hoe groot is de kloof in werkelijkheid?
Tijdens drie woensdagavonden in de veertigdagentijd willen we aan de hand van het boek Groene Theologie van Trees van Montfoort de ontwikkeling van het Christelijke denken over de natuur verkennen en het gesprek voeren tussen gelovigen uit de stad en van de boerderij. Op zoek naar hoe het geloof in de Schepper ons bindt.

Data: woensdagavonden 4 en 18 maart en 1 april
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Kerkelijk centrum ‘De Schakel’, Havingastate 7, Leeuwarden
Info: www.kerkincamminghburen.nl

 

Lees verder