Oud-Katholiek Friesland en de Noordoostpolder

Welkom bij een katholieke kerk die zich wil oriënteren op de vroeg-christelijke kerk. Daarom ook die naam: oud-katholiek. Ze wil echter niet onveranderlijk en star zijn, maar open voor vernieuwing van het geestelijk en kerkelijk leven. De kerk wil ook niet blind zijn voor de wereld, de cultuur en de vragen van vandaag.
De Oud-Katholieke statie Friesland en de Noordoostpolder komt samen om op een open katholieke wijze te vieren. Dit doen we met enthousiaste mensen die uit heel Friesland en de Noordoostpolder (en daarbuiten) naar de kerk komen om samen hun geloof te delen. Wilt u een eucharistieviering meemaken? U bent altijd van harte welkom bij onze vieringen.De vieringen zijn in principe op de eerste zaterdag van de maand.
De eucharistievieringen, waarbij alle gedoopten (ongeacht van welke kerkafdeling) van harte worden uitgenodigd deel te nemen aan de communie, vinden maandelijks plaats op de eerste zaterdag van de maand (aanvang 19:00 uur) in de Sinte Ceciliakerk aan het Tsjerkepaed 26 te Lekkum.
Activiteiten van Oud-Katholiek Friesland en de Noordoostpolder

Dit jaar viert Schola Liturgica haar 30-jarig bestaan. Als een van de eerste koren trok Schola Liturgica indertijd naar Engeland om daar in de vakanties de evensongs te zingen in kathedralen. Al gauw werden ook in Nederland evensongs georganiseerd. Sindsdien is Schola Liturgica het koor met de meeste ervaring in Engelse kathedralen, waarvan de meeste tenminste een keer en meestal vaker bezocht zijn. In de Grote Kerk Leeuwarden zingt Schola Liturgica iedere tweede zondag van de maand om 17 uur een Choral Evensong.
De zomer klinkt door in de vrolijke muziek tijdens de evensong van 13 juli. Warme canticles van Ernest Bullock en een spannend anthem van Simon Lole: ‘Angels’.
Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.
Op zaterdag 27 september organiseert Schola Liturgica in samenwerking met het EO programma ‘Nederland zingt’ een workshop ‘evensong’ voor iedereen die dat nog nooit gedaan heeft, maar het graag eens zou willen proberen. Heerlijke echte Engelse liederen, psalmen en anthems worden gedurende de dag ingestudeerd en uitgevoerd tijdens de afsluitende evensong. Wees van harte welkom voor deze evensong in de Martinikerk van Bolsward! Aanmelden kan via deze link. Meer informatie is te vinden op onze website www.zingeninengeland.nl en op de website van de EO.
Datum: 13 juli
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Tijd: 17.00 uur

Maandelijks op vrijdagmorgen is er een Vrouwencafé in het Titus Brandsmahuis. Het is een ontmoetingsplek waar vrouwen uit alle culturen en geloven welkom zijn. Onder het genot van koffie of thee gaan vrouwen met elkaar in gesprek. Er zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden, bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt of samen creatief bezig zijn. Dat bepalen we samen met de groep.
De hoofdtaal zal Nederlands zijn, maar de gastvrouwen kunnen ook helpen in het Engels en Spaans. We hopen veel vrouwen te mogen ontmoeten. We komen samen op de eerste vrijdag van de maand van 12 tot 14 uur. Aanmelden is niet nodig
Datum: elke eerste vrijdag van de maand
Tijd: 12 tot 14 uur
Locatie: Titus Brandsmahuis, Bonifatiusplein 21

De zomertentoonstelling in de Doopsgezinde Kerk Leeuwarden gaat dit jaar over 500 jaar doperdom.
Het begon ooit in Zürich ten tijde van de Reformatie. Onder de aanhangers hiervan waren meerdere verschillen van mening op theologisch gebied, maar de kinderdoop werd het breekpunt. Tegenstanders van de kinderdoop scheidden zich af door elkaar opnieuw te dopen met de volwassendoop. Zo ontstond de doperse beweging, ook wel ‘wederdopers’ of ‘anabaptisten’ genoemd.
Ze vonden elkaar in zeven punten - de Schleitheimer Confessie of Broederlijke Vereniging - die nog het steeds uitgangspunt vormen van het anabaptistische geloof wereldwijd, al lezen we ze nu met andere ogen.
In de tentoonstelling gaan we met reuzenschreden door de doperse geschiedenis en belichten hiervan enkele hoogte- en dieptepunten.
Wat: Tentoonstelling 500 jaar doperdom
Waar: Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18, 8911 CD Leeuwarden
Wanneer: 28-6 t/m 13-9-2025 (Tsjerkepaad)
vrijdagmiddagen van 14.00-16.00 uur en zaterdagmiddagen van 13.30-17.00
Voor wie: iedereen is welkom
Entree: gratis; vrijwillige bijdragen welkom

Op vrijdagavond 27 juni 2025 D.V. hopen we in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden een tweede samenzangavond te houden. Deze avond die begint om 20.00 uur, biedt een gelegenheid om samen te komen en te zingen in een historisch én sfeervolle kerk. Samen zingen we psalmen, en enkele liederen van Johannes de Heer tot eer van onze grote God. Ook zal de bovenstem niet ontbreken. Of u nu liefhebber bent van psalmgezang of simpelweg wilt genieten van een avond vol prachtige muziek, dan past deze avond zeker bij u.
Iedereen is van harte welkom om deze muzikale avond bij te wonen om als één grote gemeente God groot te maken. De toegang is gratis!
Organist Pieter de Beer zal de psalmzang begeleiden, bijgestaan door de bovenstemgroep Wâlterswâld. Daarnaast zal de heer S. de Visser een meditatieve reflectie geven om de avond extra diepgang te geven.
We hopen op een grote opkomst en een avond met gezegende momenten die ons dichterbij God mogen brengen.
Locatie: Jacobijnerkerk, Leeuwarden
Datum: 27 juni 2025
Tijd: aanvang 20:00, deuren open 19:30
Toegang: Gratis
Collecte: SDOK

Gedurende de 10 weken dat de Eco-kathedraal “Bouwurk” op het Oldehoofsterkerkhof staat, organiseren de kerken van het ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ samen met verschillende maatschappelijke organisaties elke donderdagavond van 19.00-20.00 uur (van 19 juni tot 21 augustus) een klimaatwake.
De meeste mensen denken bij het woord “wake” aan een avondwake voor overledenen, maar het begrip is breder: een spirituele bijeenkomst die in tal van religieuze tradities en ook in seculiere tradities een rol speelt als een vorm van solidariteit en verregaande betrokkenheid. Je laat mensen niet alleen in hun lijden, je bent bij hen, je houdt bij hen de wacht – zoals de leerlingen bij Jezus in de Hof van Getsemané en zoals J.S. Bach het zo mooi vertolkte in de cantate “Wachet und betet”.
Het is ook een “wake-up call” om je te verbinden met mensen in kwetsbare situaties.
Dat kunnen vluchtelingen zijn, maar ook de slachtoffers van de klimaatcrisis: mensen, dieren, planten.
De opzet van de klimaatwake is vrij eenvoudig: wij komen bij elkaar in één van de zijbeuken van de Eco-kathedraal, namelijk bij de ontmoetingsplek ‘De Vuurplaats’. De klimaatwake van maximaal een uur kent deze onderdelen: welkom – ervaringsverhaal – muziek – inspiratieverhaal – stilte – ritueel – muziek en iets tastbaars om mee naar huis te nemen en uit te delen. Uiteraard is er na de klimaatwake nog gelegenheid voor een informeel nagesprek.