Protestantse wijkgemeente De Jacobijner

Wijkgemeente ‘De Jacobijner’ is een protestantse gemeenschap in het hart van Leeuwarden. Een ontmoetingsplaats voor God en mens en voor mensen met elkaar, een plek waar je blijdschap en verdriet kunt delen, waar ruimte is voor vertrouwen én voor twijfel.

Onze diensten houden we in de Grote of Jacobijnerkerk. Op deze historische plaats houden we de lofzang gaande, zoals ooit de Dominicaanse monniken dat hier deden. Kerkmuziek speelt op een veelkleurige manier een belangrijke rol in het beleven van ons geloof.

We willen een warme gemeenschap zijn, met ruimte voor elkaars diversiteit. We streven naar inclusiviteit, en proberen oog en oor voor elkaar te hebben.

We zoeken ook naar verbinding met de stad, zowel in woord als in daad.

De wijkgemeente ‘De Jacobijner’ is op 1 januari 2018 ontstaan door een fusie van de wijkgemeentes Rondom de Grote Kerk, Adelaar-Regenboog en Fenix/Goede Herder.

 

Gedurende de 10 weken dat de Eco-kathedraal “Bouwurk” op het Oldehoofsterkerkhof staat, organiseren de kerken van het ‘Convenant Groene Kerken Leeuwarden-Ljouwert’ samen met verschillende maatschappelijke organisaties elke donderdagavond van 19.00-20.00 uur (van 19 juni tot 21 augustus) een klimaatwake.

De meeste mensen denken bij het woord “wake” aan een avondwake voor overledenen, maar het begrip is breder: een spirituele bijeenkomst die in tal van religieuze tradities en ook in seculiere tradities een rol speelt als een vorm van solidariteit en verregaande betrokkenheid. Je laat mensen niet alleen in hun lijden, je bent bij hen, je houdt bij hen de wacht – zoals de leerlingen bij Jezus in de Hof van Getsemané en zoals J.S. Bach het zo mooi vertolkte in de cantate “Wachet und betet”. 
Het is ook een “wake-up call” om je te verbinden met mensen in kwetsbare situaties.
Dat kunnen vluchtelingen zijn, maar ook de slachtoffers van de klimaatcrisis: mensen, dieren, planten. 

De opzet van de klimaatwake is vrij eenvoudig: wij komen bij elkaar in één van de zijbeuken van de Eco-kathedraal, namelijk bij de ontmoetingsplek ‘De Vuurplaats’. De klimaatwake van maximaal een uur kent deze onderdelen: welkom – ervaringsverhaal – muziek – inspiratieverhaal – stilte – ritueel – muziek en iets tastbaars om mee naar huis te nemen en uit te delen. Uiteraard is er na de klimaatwake nog gelegenheid voor een informeel nagesprek. 

 

Activiteiten van De Jacobijner en/of in de Grote Kerk

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Reden voor de kunstcommissie van de Grote of Jacobijnerkerk om de tentoonstelling ‘ADEMTOCHT’ te organiseren van de nu in Zuid-Frankrijk woonachtige kunstenares Jip Wijngaarden. Olieverfschilderijen van groot voormaat en intens van kleur, bronzen beelden en objecten, voeren ons mee op aloude paden, dwars door benauwde tijden heen maar altijd op een weg van hoop.

Jip is geboren in Amsterdam (1964) en opgegroeid op de Veluwe. Sinds haar jeugd heeft zij een passie voor tekenen. In de 80-er jaren studeert ze grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht waar ze een sterke intuïtie voor kleur en contrast ontwikkelt. Haar doel is om naar de Kunstacademie te gaan.

In 1982 wordt Jip gekozen uit 3000 meisjes om de rol van Anne Frank te spelen in het Nederlandse theaterstuk en later ook in de tv-film onder regie van Jeroen Krabbé. Ze dacht na één jaar haar studie weer op te pakken, maar komt nooit terug en werkt als een succesvolle actrice voor bijna 10 jaar en woont in Amsterdam. In diezelfde periode begint ze te schilderen, creëert decors en kostuums voor theater, modeltekent aan de academie, iets wat ze haar hele leven zal blijven doen.

In 1990 trouwt Jip met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuist ze naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel. Later in de jaren negentig verhuizen zij naar de Jura bergen vlakbij Zwitserland. Ze studeert Hebreeuws aan de Joodse school in Genève en begint steeds meer te schilderen. Ook maakt ze verschillende bronzen beeldjes en leert ze de kunst van het graveren.

In 2003 exposeert Jip de indrukwekkende serie “Boulevard des Déportés” in de voormalige synagoge van Kampen. Waarna velen exposities volgen. In haar krachtige schilderijen spelen thema's als de onderdrukking van het Joodse volk en tegelijkertijd ook de hoop op een nieuwe wereld, een belangrijke rol. Er zit een meditatieve kant aan de kunst van Jip Wijngaarden, haar werk is kwetsbaar en intiem en nodigt uit tot overdenking.

Bij deze tentoonstelling zal ook het prachtige kunstboek ‘A portrait of Jip Wijngaarden’ worden gepresenteerd, uitgegeven door Art Revisited.

Vanaf donderdag 17 april t/m 20 september is de expositie ‘ADEMTOCHT’ te bezichtigen:
juni t/m 20 september: di. – za.
van 13.00 tot 16.00 uur